Američki FAA razmatra uvođenje još jedne tehnologije koja bi putovanja zrakoplovom učinila sigurnijima

Iako tehnologija može uvelike povećati sigurnost, još uvijek je ključan ljudski faktor.

Martina Čizmić | 10.09.2023. / 10:21

Zrakoplov u letu
Zrakoplov u letu (Foto: Getty Images)

 Moderni putnički zrakoplovi opremljeni su s cijelim nizom tehnoloških rješenja koja čine let ugodnijim i sigurnijim. No, američka Federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) želi propisati dodatna tehnološka rješenja koja bi spriječila pilote da prilikom slijetanja promaše dodijeljenu im pistu.

Problem je što su noviji zrakoplovi već opremljeni sličnim rješenjima (sustavi koji su ugrađeni u GPS), dok velik broj starijih zrakoplova koji su još uvijek u upotrebi - nisu. A i ne postoji neki propis koji bi ugradnju i korištenje takvog sustava učinio obaveznim.

Interna grupa stručnjaka u FAA oformljena je upravo kako bi se prikupili prijedlozi za implementaciju sustava koji bi automatski upozorio pilota ako krene slijetati na krivu pistu ili pistu koja je jednostavno prekratka za njegov zrakoplov.

Iz FAA pojašnjavaju kako žele smanjiti broj incidenata, tzv. "bliskih susreta" do kojih dolazi zbog pogreške pilota ili prevelike gužve na pistama. Dodaju kako je ključno ulagati u tehnologiju koja povećava sigurnost zračnog prometa, ali ne treba zaboraviti i da se treba pozabaviti ljudskim faktorom jer ipak, za upravljačima zrakoplova (još uvijek) sjede ljudi.

Izvor: APnews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti