Američki genetičar Craig Mello u mailovima s Heom Jiankuijem raspravljao o GMO bebama

Mnogo prije no što je informaciju da je genetski modificirao gene beba podijelio s medijima, kineski znanstvenik He Jiankui podijelio ju je s američkim nobelovcem koji se eksperimentu protivio.

Božo Filip Marković | 29.01.2019. / 08:37

28.01.2019.
Craig Mello, dobitnik Nobelove nagrade i profesor na Sveučilištu u Massachusettsu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

E-mail do kojeg je došao Associated Press dokaz je da je Craig Mello sa Sveučilišta u Massachusettsu, koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu zbog svojeg istraživanja genetike, za genetsko modificiranje beba saznao prošlog travnja u mailu čiji je naslov bio Uspjeh!.

Mislim da je to velik rizik i ne želim da itko misli da odobravam to što radiš, odgovorio je. Žao mi je što tvojem trudu ne mogu pružiti veću podršku, znam da imaš dobre namjere.

Dodao je da ne želi da mu se o napretku istraživanja šalju dodatni mailovi.

Drago mi je zbog tebe, ali bih radije da me se o ovome ne obavještava, odgovorio je Mello. Riskiraš zdravlje djeteta kojeg modificiraš... Ne vidim zašto to radiš. Pacijentici želim svu sreću tijekom trudnoće, napisao je Mello.

Međutim, Mello je ostao na mjestu znanstvenog savjetnika Heove tvrtke Direct Genomics sve do prosinca, nedugo nakon što je Heov eksperiment postao javan. He je pokušao modificirati gene dvaju blizanki kako bi u budućnosti bile otpornije na HIV.

Modificiranje embrija protuzakonito je u mnogim državama jer postoji rizik da se naudi drugim genima i mnogi sumnjaju da bi to moglo utjecati na buduće generacije. Ipak, ne postoji način da se znanstvenike koji su voljni ići protiv zakona spriječi jer je tehnologija za modificiranje gena jeftina i lako se koristi, piše Time.

Mello je u izjavi koju je objavio putem svog sveučilišta rekao da nije osobno zainteresiran za modificiranje gena i da se nema namjeru u to upuštati. Dodao je da je dao ostavku na mjesto savjetnika u Heovoj tvrtci jer je rekao da kompanija na čijem je čelu He više ne može biti učinkovita.

Kineski državni mediji prošlog su tjedna izvijestili da bi He mogao biti kažnjen jer je otkriveno da je djelovao sam, tj. da njegov eksperiment nije bio projekt njegove kompanije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti