Dragan Primorac objasnio kako se može utvrditi jesu li modificirani geni kineskih djevojčica

Dr. Dragan Primorac za ZIMO.hr objasnio je kako se može utvrditi jesu li modificirani geni dviju djevojčica, kako tvrdi kineski znanstvenik He Jiankui te zašto on smatra da je neprihvatljivo to što je Jiankuo napravio.

Ivana Domitrović | 29.11.2018. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

''Genetski modificirane bebe nisu ni znanstveno ni moralno prihvatljive. Međutim, prije nego što uopće započne rasprava o tome je li kineski znanstvenik dr. He Jiankui uspješno napravio uređenje gena u embrijima, trebalo bi napraviti forenzičnu analizu DNK-a usporedbom DNK-a roditelja i DNK-a djece. To je jedini način da se utvrdi istinitost navoda. Tri su glavna razloga zbog kojih ovakav eksperiment ne držim prihvatljivim:

1. Cijela ideja ovog eksperimenta bila je promijeniti ili ukloniti koreceptore CCR5 koji se nalaze na limfocitima i koji su nužni pri vezanju virusa HIV-a na stanicu. Navedeni znanstvenik to je učinio koristeći CRISP-Cas 9 genome-editing sustav. Smanjenjem broja ili potpunim uklanjanjem receptora CCR5, prema promišljanju navedenog znanstvenika, smanjila bi se mogućnost infekcije HIV-om. Takva su promišljanja pogrešna jer virusu HIV-a za vezanje na stanicu treba najmanje još jedan receptor, poput npr. CXR4 i opisano je da osobe koje prirodno nemaju receptore CCR5 i dalje obolijevaju od infekcija uzrokovanih virusom HIV-a putem receptora CXR4.

2. Osim toga, uklanjanje receptora CCR5, čije su sve funkcije još uvijek nepoznate, prema raspoloživoj literaturi dovodi do smanjenog imunološkog odgovora na niz drugih bolesti poput influence itd.

3. Danas postoji niz pouzdanih metoda kojima se prevenira širenje virusa HIV-a na dijete s mnogo manje kontroverzi.

Isto tako, činjenica je da u nizu država, poput npr. SAD-a, zabranjuju ovakve eksperimente na embriju jer mogu dovesti do niza nepredvidljivih modifikacija drugih za život važnih gena. I sam dr. He priznao je da je tijekom eksperimenta jednom od blizanaca u potpunosti inaktivirao receptore CCR5, dok drugome to nije uspio napraviti, te da i dalje postoji velika šansa da oboli od infekcija uzorkovanih virusom HIV-a.

Osim navedenog, i zakonske regulative koje su u Kini 2003. godine objavila ministarstva zdravstva i obrazovanja protive se ovakvim oblicima manipulacije genoma embrija. Zabrinjavajuće je i to da su djelatnici iz bolnice u kojoj su rođena djeca kojima su inaktivirani receptori CCR5 poslala priopćenje da nisu dali pristanak za ovakvu genetsku modifikaciju.

I na kraju, žalosno je što je jednom nepromišljenom gestom dr. He otvorio brojne negativne rasprave vezane uz inače vrlo obećavajuću tehnologiju koja pruža nadu za terapiju odraslih pacijenata s određenim bolestima poput npr. Huntingtonove ili Tay Sachsove bolesti'', pojasnio je dr. Primorac.

Podsjetimo, kineski znanstvenik He Jiankui u ponedjeljak je izvijestio da je prvi put u povijesti uspio "stvoriti" genetski modificirane bebe. Radi se o dvije djevojčice rođene prije nekoliko tjedana. Zasad nema neovisne potvrde o Heovu postignuću niti je ono objavljeno u nekome stručnom časopisu, a identitet djevojčica i njihovih roditelja nije otkriven.

Vijest o tomu da je napravio promjene na genima "stvorivši" genetski modificirane bebe izazvala je šok i osudu znanstvene zajednice.

Međutim, tu priča nije stala. Jiankui je u srijedu rekao da je još jedna volonterka na čijim je embrijima u sklopu svojih kliničkih istraživanja obavio genetske promjene u ranome stadiju trudnoće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti