Kineski genetičar koji je stvorio GMO bebe: "Još je jedna volonterka trudna"

Kineski znanstvenik koji je prije dva dana objavio da je "stvorio" genetski modificirane bebe pokušao je objasniti zbog čega je to učinio na znanstvenoj konferenciji koja je u srijedu održana u Hong Kongu. Pritom je kazao kako smatra da bi znanost trebala činiti više da bi se pomoglo ljudima u borbi protiv raznih bolesti.

D.I. | 28.11.2018. / 12:35

Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP)

U sklopu druge međunarodne konferencije o ljudskome genomu održane na Sveučilištu u Hong Kongu He Jiankui je kazao da je ponosan na svoj znanstveni rad i izvijestio da je još jedna volonterka trudna.

Dvorana u kojoj se obratio prisutnima bila je pretijesna za sve zainteresirane za njegovo izlaganje. Vijest o tomu da je napravio promjene na genima "stvorivši" genetski modificirane bebe, djevojčice koje su rođene početkom mjeseca, izazvala je šok i osudu znanstvene zajednice.

Pretpostavlja se da He nije dobio suglasnost akademske zajednice potrebnu za istraživanje.

"Osjećam se ponosno, najponosnije", rekao je, pojasnivši da je je njegovo postignuće poboljšalo kvalitetu življenja njegovih pacijenata. 

Još jedna volonterka u ranome stadiju trudnoće

Izvijestio je i da je još jedna volonterka, na čijim je embrijima u sklopu svojih kliničkih istraživanja obavio genetske promjene, u ranome stadiju trudoće.

Kazao je da je u njegovu istraživanju sudjelovalo ukupno osam parova, no jedan je par odustao. Preduvjet za izbor para bio je HIV-pozitivan otac i HIV-negativna partnerica.

He, koji se obrazovao na prestižnome američkom Stanfordu, u ponedjeljak je pojasnio da je gene embrija modificirao tako da postanu otporni na zarazu HIV-om. Tada je kazao da je "eliminirao gen pod nazivom CCR5 kako bi djevojčice postale otporne na HIV ako s tim virusom ikada dođu u kontakt".

Objasnio je i da je zahvat na oplođenim jajašcima izveo koristeći sustav CRISPR/cAS9 za prepravljanje genoma koji omogućuje vrlo jednostavno obavljanje zahvata na genomu živih bića.

"Netransparentan proces"

U govoru održanom nakon Hea znanstvenici David Baltimore i Robert Andrews kazali su da smatraju neodgovornim nastaviti postupak dok se ne postignu sigurnosni uvjeti za to.

"Smatram da je riječ o netransparentnom procesu. Za njega sam doznao tek nakon što su se djevojčice rodile", kazao je Andrews.

He je priznao da uprava sveučilišta čiji je zaposlenik, Južno sveučilište znanosti i tehnologije u Šenženu, nije znala da je njegova studija u tijeku.

I moderator konferencije Robin Lovell- Badge kazao je da njezini organizatori nisu znali za čitavu priču dok nije objavljena početkom tjedna. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti