Genetičar koji je radio na revolucionarnom projektu: Gen ''GMO beba'' možda uopće nije modificiran

Kineski znanstvenik He Jiankui tvrdi da je uspio stvoriti prve genetski modificirane bebe na svijetu, ali njegove tvrdnje tek se istražuju.

Ivana Domitrović | 27.11.2018. / 08:42

Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP)

He Jiankui objavio je da je blizankama rođenima prije nekoliko tjedana izmijenio DNK kako bi postale otporne na virus HIV-a. Svijet se pomaknuo u etapu za mijenjanje gena embrija. Netko će negdje raditi ovo. Ako ne ja, onda netko drugi, rekao je.

Međutim, njegove tvrdnje za sada nisu potvrđene, a brojni su znanstvenici njegove ideje nazvali monstruoznima jer je genetska modifikacija u većini zemalja zabranjena. Kineske vlasti već su pokrenule istragu, a sveučilište u Šenzenu, gdje je Jiankui zaposlen, kaže da nije znalo za projekt te da je znanstvenik od veljače bio na neplaćenom godišnjem odmoru.

Postoji mogućnost da nije bilo modifikacije ili da je gen pogrešno modificiran. To pokušavamo ustvrditi, rekao je embriolog Quin Jinzhou koji je sudjelovao u ovom eksperimentu. Naime, GMO embrijem oplođeno je sedam žena, a samo su se iz jedne trudnoće rodile bebe. Međutim, uspjeh modifikacije još nije sasvim potvrđen.

Drugi znanstvenici sagledavaju ovaj pothvat i iz humanističkog aspekta te su izrazili sumnju u to je li uopće trenutak za GMO ljude. Još imamo mnogo posla kako bismo dokazali i utvrdili da je postupak zaista siguran. Rekao bih da se niti jedna beba trenutačno ne bi smjela roditi na taj način. Prerano je, kazao je dr. Kiran Musunuru sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti