Američki povjesničar tvrdi: "Istina o Području 51 nije ono što većina vjerojatno misli"

U srcu pustinje u američkoj saveznoj državi Nevadi nalazi se tajno središte povijesti i nagađanja – Područje 51 (Area 51). Američki povjesničar otkriva tajne, razotkriva mitove i rasvjetljava pravu priču iza tog zagonetnog vojnog objekta.

Branimir Vorša | 20.08.2023. / 08:39

Područje 51
Područje 51 (Foto: Afp)

Zagonetnost koja okružuje takozvano Područje 51 (Area 51) u SAD-u i dalje postoji zbog njegovog statusa strogo klasificirane vojne ustanove. Tek je 2013. američka vlada i službeno priznala njegovo postojanje. To je otkriće bilo rezultat dokumenata objavljenih putem zahtjeva kojeg je omogućio američki Zakon o slobodi informacija – kanal putem kojeg američki građani mogu dobiti vladine informacije. Taj je zahtjev razotkrio ranije povjerljive CIA-ine detalje o povijesnom razvoju i testiranju špijunskog aviona U-2, navodeći Područje 51 kao poligon za testiranje.

Kao autoritet za povijest nacionalne sigurnosti, dobro sam upućen u opsežnu povijest tajni koje obavijaju Područje 51. Značajno je da te tajne ne uključuju izvanzemaljska bića, Piše za Science Alert Christopher Nicols, profesor povijesti s američkog Državnog sveučilišta u Ohiju.

Lokacija i pozadina

Smještena u udaljenom području južne Nevade, otprilike 160 kilometara od Las Vegasa, baza koja se obično naziva Područje 51 nalazi se unutar poligona za testiranje i obuku američkog ratnih zrakoplovstva u Nevadi, unutar većeg vojnogpoligona zvanog Nellis. Područje 51 služi kao mjesto za tajne vladine operacije. Njegova zračna luka poznata je kao Homey Airport, a postrojenje se često označava kao Groom Lake, područje koje se nalazi uz zračnu luku.

Povijesni kontekst

Tijekom prvih godina hladnog rata, i SAD, i Sovjetski Savez težili su tehnološkom napretku za stratešku nadmoć. Značajna znanstvena dostignuća držana su u tajnosti kao pitanja nacionalne sigurnosti. Tehnologije nadzora igrale su ključnu ulogu u razumijevanju protivničkih akcija, pokrećući razvoj tajnih inovacija u zrakoplovima i oružju.

Središnje mjesto u ovoj priči je američki špijunski avion U-2, sposoban za izviđanje na velikim visinama, ističe Nicols. Odabrano 1955. godine, Područje 51 je bilo njegov poligon zbog svoje udaljene lokacije. Tamo su također testirane i druge tajne letjelice, kao što su A-12 te "nevidljivi" lovac F-117.

Nagađanja i uloga tajnovitosti

Kontroverze i nagađanja u vezi s Područjem 51 porasla su 1950-ih i 1960-ih zbog njegove tajnovitosti, jedinstvenih obrazaca leta eksperimentalnih letjelica i tema o izvanzemaljcima koje su prevladavale u medijima hladnog rata, pojašnjava Nicols. Vladina tajnovitost potaknula je teorije zavjere, sugerirajući da su se srušili vanzemaljski svemirski brodovi i vanzemaljska umiješanost, dodaje američki profesor povijesti.

Unatoč desetljeću priznanja, Područje 51 i dalje je zabranjeno za javni i vojni zračni promet. Desetljeća tajnovitosti potaknula su nagađanja i zavjere, uključujući tvrdnje o izvanzemaljskim eksperimentima i zapošljavanju u vojnom postrojenju koje se tamo nalazi.

Razotkrivanje mitova

Višestruka viđenja NLO-a usklađena su s povjerljivim rasporedom letova zrakoplova. Eksperimentalni zrakoplovi, prototipovi bespilotnih letjelica i druge tehnologije podvrgnute su testiranju u Području 51, objašnjavajući brojne neobjašnjive fenomene. Nicols naglašava da povijesni zapisi otkrivaju zemaljsko podrijetlo neobičnih pojava na tom mjestu.

Na kraju poručuje da je mističnost Područja 51 rezultat povjerljivih vojnih operacija, a ne izvanzemaljskih aktivnosti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti