Američki stručnjak za kriptovalute završio u zatvoru zbog pomaganja Sjevernoj Koreji u izbjegavanju američkih sankcija

Virgilu Griffithu je prijetila maksimalna kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna od milijun dolara.

Branimir Vorša | 13.04.2022. / 13:42

FBI službeno objavio: Iza hakerskog napada na Sony stoji Sjeverna Koreja

Bivši američki istraživač kriptovaluta Virgil Griffith (39), koji je radio u neprofitnoj organizaciji Ethereum Foundation, osuđen je na više od pet godina zatvora zbog urote da pomogne Sjevernoj Koreji u izbjegavanju američkih sankcija korištenjem kriptovaluta.

Griffith je ranije priznao krivnju za urotu radi kršenja zakona SAD-a. Kazna koju je dobio je minimalna zatvorska kazna koju su tražili tužitelji. Također je kažnjen sa 100.000 dolara. Griffithu je prijetila maksimalna kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna od milijun dolara.

Slika nije dostupna “Banke su u velikim problemima”: Kriptovalute mijenjaju tradicionalno financijsko tržište

Njegov odvjetnik je u izjavi rekao da je, iako je presuda razočaravajuća, sudac priznao Virgilovu predanost produktivnom napretku svog života i da je on talentirana osoba koja ima puno toga za doprinijeti.

Tužitelj Damian Williams rekao je u priopćenju da je pravda zadovoljena.

Griffith je u rujnu 2021. godine priznao krivnju za urotu radi kršenja američkog zakona o međunarodnim izvanrednim ekonomskim ovlastima, otputovavši u glavni grad Sjeverne Koreje Pyongyang, kako bi održao prezentaciju o blockchain tehnologiji.

Prema tužiteljima, Griffith, koji je doktorirao na Kalifornijskom institutu za tehnologiju, otputovao je u Sjevernu Koreju preko Kine u travnju 2019. godine, kako bi govorio na Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conferenceu, unatoč tome što mu je američki State Department uskratio dopuštenje za odlazak.

Tužitelji su rekli da je Griffith shvaćao da se te informacije mogu upotrijebiti za izbjegavanje sankcija koje je SAD uveo Sjevernoj Koreji, zbog njezina razvoja nuklearnog oružja.

Slika nije dostupna Skoro polovica vlasnika kriptovaluta bitcoin i druge valute prvi su put kupili prošle godine

Najvažnija značajka blockchaina je da su otvoreni. A Sjeverna Koreja ne može se držati po strani bez obzira što SAD ili UN kažu, rekao je Griffith tijekom prezentacije, tvrde tužitelji.

U rujnu je američko ministarstvo pravosuđa izjavilo da je ugrozio nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država potkopavanjem sankcija Sjevernoj Koreji.

Zaklada Ethereum je u vrijeme Griffithova uhićenja rekla da nije odobrila niti podržala njegovo putovanje u Sjevernu Koreju.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti