“Banke su u velikim problemima”: Kriptovalute mijenjaju tradicionalno financijsko tržište

Ovog tjedna u Miamiju se održava konferenciji Bitcoin 2022 posvećena tržištu kriptovaluta koja je okupila brojne stručnjake i entuzijaste u kriptosvijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2022. / 11:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od sve češćih pojmova o kojem se govori u financijskom svijetu jest decentralizirane financije, odnosno DeFi. Riječ je o pojmu koji obuhvaća različite financijske proizvode i usluge bazirane na blockchainu, a kojima je cilj u poslovanju izbaciti posrednike, odnosno tradicionalne financijske institucije koje su pružale takve usluge. DeFi i utjecaj decentralizacije na banke i ukupnu financijsku industriju jedna je od tema na konferenciji posvećenoj kriptovalutama Bitcoin 2022 koja se ovaj tjedan održava u Miamiju.

Slika nije dostupna Skoro polovica vlasnika kriptovaluta bitcoin i druge valute prvi su put kupili prošle godine

Svoje viđenje situacije na kriptotržištu za CNBC iznijela je izvršna direktorica Ark Incesta Cathie Wood koja je naglasila kako danas banke osjećaju sve veći pritisak zbog DeFija. Kaže kako je danas sve veći interes investitora za decentralizirane financije, a osjeća se i promjena kada su u pitanju zajmovi u DeFiju, zbog čega bi se tradicionalne financijske institucije mogle početi osjećati ugroženima.

Banke imaju veliki problem, opisala je trenutačno stanje na ovom tržištu. Pri tome ne misli samo na potencijal koji decentralizirane financije imaju na disrupciju tržišta, već i na činjenicu što banke danas gube talentirane zaposlenike koji ih napuštaju i zamjenjuju s kompanijama u kriptosvijetu koje nude bolji novac i još veći potencijal. Zbog toga, kako bi privukle talente u svoje redove, moraju konstantno podizati plaće.

Još jedna stvar koja ide u korist tržištu kriptovaluta jest i promjena odnosa političkih i financijskih institucija koje sada “pozitivnije reagiraju na kripto”, komentirala je Wood.

Slika nije dostupna Lov na kriptoblago: Etički hakeri pomažu ljudima u povratu njihovih izgubljenih kriptovaluta

Naravno, i dalje treba voditi računa o tome da je tržište kriptovaluta iznimno volatilno te treba podsjetiti na upozorenja financijskih stručnjaka kako se u kripto treba ulažiti samo onaj novac koji su ljudi spremni izgubiti.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti