Lov na kriptoblago: Etički hakeri pomažu ljudima u povratu njihovih izgubljenih kriptovaluta

U decentraliziranom svijetu kriptovalute nema ni odgovornosti pa ako zaboravite podatke za prijavu u novčanik, nema puno mjesta na koja se možete obratiti.

Branimir Vorša | 10.02.2022. / 10:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanka Rhonda Kampert jedna je od onih koji su rano uložili u bitcoin. Ona je kupila je šest Bitcoina još 2013. godine, kada su koštali oko 80 dolara svaki, i bili vruća tema tek u zabačenim dijelovima interneta.

Rhonda je potrošila dio svog digitalnog novca tijekom sljedećih godinu dana, a onda je zaboravila na ostatak svojeg ulaganja.

No, kada je krajem 2017. vidjela naslove u kojima su najavljivali da je vrijednost Bitcoina porasla na gotovo 20.000 dolara, uzbuđeno je otišla do svog računala kako bi se prijavila i unovčila ostatak svojeg ulaganja u tu kriptovalutu.

Slika nije dostupna Američko pravosuđe razotkrilo najveću krađu bitcoina u povijesti: "To pokazuje da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce"

No, tu je nastao problem. Nedostajali su joj neki od podataka za prijavu na njezin Bitcoin novčanik, računalni program ili uređaj koji pohranjuje skup tajnih brojeva ili privatnih ključeva.

Imala sam komad papira sa svojom lozinkom, ali nisam imala pojma koji je moj ID novčanika. Bilo je grozno. Pokušavala sam sve mjesecima, ali je bilo beznadno. Tako da sam nekako odustala, kaže Rhonda.

No, u proljeće 2021. godine vrijednost Bitcoina porasla je iznad 50.000 dolara, što je više od 600 puta više od onoga što je Rhonda platila osam godina ranije. Ispunjena obnovljenom odlučnošću da pronađe svoje novčiće, Rhonda je uz pomoć interneta naišla na oca i sina koji su lovci na kripto blago, Chrisa i Charlieja Brooksa.

Na kraju smo imali zajednički videopoziv i gledali kako se sve događa. Chris je otvorio novčanik i eto ga. Jednostavno sam osjetila veliko olakšanje!, kaže Rhonda. Njezina tri i pol preostala bitcoina u tom su trenutku vrijedila 175.000 dolara. Otac i sin dobili su 20 posto te vrijednosti za operaciju spašavanja bitcoina, a Rhonda je naučila lekciju i sad svoje preostale bitcoine drži zaključanima u hardverskom novčaniku, sigurnosnom uređaju poput USB sticka koji pohranjuje njezine podatke izvan mreže. Pin za prijavu za njezin novi hardverski novčanik, kaže, čvrsto joj je urezan u pamćenje.

Preostale bitcoine drži i dalje te ih naziva svojim mirovinskim fondom i nada se da će njihova vrijednost rasti još i dalje. U međuvremenu je s dijelom povraćenih bitcoina pomogla kćeri da završi fakultet.

(Kripto)svijet je pun "Rhondi"

No, puno je ljudi poput Rhonde kojima je potrebna slična pomoć.

Jedna procjena kripto istraživača Chainanalysis sugerira da su od 18,9 milijuna bitcoina u optjecaju, čak 3,7 milijuna vlasnici izgubili. U decentraliziranom svijetu kriptovalute nema ni odgovornosti pa ako zaboravite podatke za prijavu u novčanik, nema puno mjesta na koja se možete obratiti.

Chris i Charlie procjenjuju da bi usluge poput njihove, koje koriste računala za isprobavanje stotina tisuća mogućih kombinacija ID-a za prijavu i lozinke, mogle povratiti oko 2,5 posto izgubljenih Bitcoina, vrijednih (trenutno) oko 3,9 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Je li gotova “kriptozima”? Vrijednost bitcoina i ethera ponovno raste

Chris je započeo svoj posao, Crypto Asset Recovery, 2017., ali je stao i neko vrijeme se usredotočio na druge projekte. Zatim ga je oživio nakon razgovora sa svojim sinom Charliejem prije nešto više od godinu dana.

Radeći u radionici u svojoj obiteljskoj kući na moru u New Hampshireu, otac i sin počeli su primati više od stotinu e-mailova i poziva dnevno od potencijalnih klijenata, posljednji put kada je cijena bitcoina dosegla vrhunac, u studenom 2021. godine.

Sada kad je vrijednost bitcoina pala, rješavaju zaostale predmete. No, posao ide toliko dobro da Charlie nema namjeru završiti diplomu informatike. Međutim, par se šali da vrijeme provode u neprestanom razočaranju. Kažu da su uspješni samo u oko 30 posto slučajeva, a čak i tada, često su razočarani onim što pronađu.

Većinu vremena zapravo ne možemo reći što je unutar novčanika pa moramo vjerovati klijentu da postoji iznos koji je vrijedan rada koji smo uložili, kaže Charlie.

Kažu da im je samo jedan klijent dosad podcijenio ono što mu je bilo u novčaniku. Pokazalo se da je to bio i njihov dosad najveći ulov - 280.000 dolara u bitcoinu. Protekle godine, kažu, povratili su bitcoine ukupne vrijednosti u "sedmeroznamenkastoj" cifri.

Etički hakeri

Chris i Charlie su međutim samo dio rastuće industrije etičkih hakera koji koriste svoje vještine kako bi pomogli ljudima da dohvate svoju izgubljenu kriptovalutu.

Jedan od tih etičkih hakera je i Joe Grand, koji je počeo hakirati kao tinejdžer i dobro je poznat u hakerskoj zajednici po svjedočenju pred američkim Senatom 1998. o ranim internetskim ranjivostima pod njegovim internetskim nadimkom, Kingpinom.

Nedavno je napravio viralni video na YouTubeu koji pokazuje kako je provalio u hardverski novčanik u kojem su se nalazila 2 milijuna dolara u protuvrijednosti kriptovalute pod nazivom Theta.

Za to su trebali mjeseci pripreme i vježbanja hakiranja na drugim hardverskim novčanicima da Joe dođe do metode u svojoj radionici u Portlandu. Konačno je uspio kombinirajući dvije prethodno otkrivene ranjivosti s dotičnim hardverskim novčanikom, što je pokazalo da mogu "propasti" i odati svoj pin kod ako ih napadnu pažljivo odabranim električnim šokovima.

Slika nije dostupna Investitori vjeruju kako će vrijednost bitcoina za 6 mjeseci premašiti 55 tisuća dolara

Osjećaj provaljivanja u kripto-novčanik Grand opisuje kao magičan trenutak.

Otvaranje novčanika bio je veliki adrenalin. Pretpostavljam da je to kao tehnička verzija lova na blago, kaže.

Joeov svakodnevni posao podučava proizvođače kako da osiguraju svoje proizvode od hakera, ali sada je sa svojim prvim klijentom, Danom Reichom, uspostavio sporedni posao za otključavanje novčanika i poručuje - Ako postoji dovoljno veliki novčanik i dovoljno veliko blago da mu posvetim svoje vrijeme, onda ćemo pokušati.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti