Startup razvija AI za savjetovanje o ulaganju u dionice i kriptovalute

Tri stručnjaka za AI žele napraviti AI koja će biti bolja u donošenju odluka o investicijama u odnosu na financijske stručnjake.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2022. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko se može vjerovati umjetnoj inteligenciji u donošenju važnih odluka oko investicija i može li AI te odluke donositi bolje od financijskih stručnjaka od krvi i mesa? Ako pitate softverske inženjere i stručnjake za razvoj AI Martina Schmida, Rudolfa Kadleca i Mateja Moravcika odgovor je jasan - može.

Slika nije dostupna Nova generacija AI: Umjetna inteligencija porazila osam prvaka u bridžu

Njih trojica radila su u IBM-u te u Alphabetovom DeepMindu i već imaju iskustvo u razvoju umjetne inteligencija koja je u nečemu bolja od ljudi. Naime, prije pet godina razvili su program baziran na AI DeepStack koji je pobijedio profesionalne igrače pokera.

Svoje dugogodišnje iskustvo na ovom polju sada žele proširiti na novo tržište - financije. Početkom godine pokrenuli su tvrtku EquiLibre Technologies čiji je cilj razvoj i treniranje AI i softvera koji će moći rano prepoznavati trendove na financijskim tržištima i investitorima savjetuju u koje dionice i kriptovalute ulagati prije nego one porastu. Pri tome će koristiti tehniku tzv. pojačanog učenja umjetne inteligencije koja nagrađuje AI svaki put kada ostvari neki cilj. U ovom slučaju, cilj će biti trgovina dionicama zbog ostvarivanja profita.

Naša ideja je, umjesto da igraju poker, naši će se algoritmi igrati algoritamske trgovine na burzi. Također gledamo i prema kriptu, komentirao je za CNBC Martin Schmid. On kaže kako danas već postoje slični proizvodi te kako se na burzama koristi algoritamsko trgovanje tako da ne strahuju od potencijalnih regulatornih problema.

Slika nije dostupna Centar za AI Lipik i BIRD Incubator zajedno će pomagati razvoj AI startupova u Hrvatskoj

Dugoročni cilj tvrtke, u koju su već milijune uložili fondovi kapitala, jest razviti umjetnu inteligenciju koja će moći biti centar nekog fonda kapitala ili će je prodati nekoj velikoj investicijskoj banci ili investitoru.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti