Nvidia radi na najbržem superračunalu na svijetu pogonjenom umjetnom inteligencijom

Eos bi, ističu iz Nvidije, trebao poslužiti kao predložak za izgradnju napredne AI infrastrukture u Nvidiji, ali i za njihove partnere.

Martina Čizmić | 23.03.2022. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nvidia je na svojoj konferenciji GTC predstavila cijeli niz proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji, a namijenjenih poslovnim korisnicima. Uz novu silicijsku arhitekturu, prvi GPU za podatkovne centre koji koristi tu arhitektruru, CPU "superčip", no posebnu je pozornost izazvala i najava da rade na najbržem superračunalu na svijetu koji će pogoniti umjetna inteligencija.

Slika nije dostupna Neograničene mogućnosti: Umjetna inteligencija u nekoliko minuta napravila ono za što su programerima potrebne godine

Kako su istaknuli, Eos superračunalo bi s radom trebalo krenuti do kraja ove godine, a očekuje se da će nuditi 18,4 eksaflopa računalnih performansi pogonjenih umjetnom inteligencijom. To je otprilike četiri put brže nego što trenutno nudi najbrže superračunalo na svijetu - japanski Fugaku. No, Eos neće nuditi samo usluge umjetne inteligencije. Iz Nvidije napominju kako će se na njemu moći vršiti i klasični znanstveni izračuni za što će odvojiti 275 petaflopa.

Tu nevjerojatnu brzinu i računsku snagu, omogućit će DGX SuperPOD platforma AI arhitekture, koja će se sastojati od ukupno 576 DGX H100 sustava sa 4608 DGX H100 GPU-a. Dovoljno je istaknuti kako novopredstavljeni Nvidia DGX H100 sustav u sebi sadrži osam NVIDIA H100 GPU međusobno povezanih Nvidia NVlinkom, a svaki DGX H100 pruža 32 petaflopa AI performansi. Ukupno svaki DGX SuperPOD pruža 1 eksaflop AI performansi, što mu omogućuje da pokreće masivne izračune s bilijardama parametara.

Slika nije dostupna Superračunalo u Japanu greškom obrisalo čak 77 TB podataka

Slika nije dostupna Meta stvara superračunalo koje bi trebalo biti najbrže na svijetu: Razvijat će još napredniju umjetnu inteligenciju i metaverse

AI je iz temelja promijenio što softver može napraviti i kako ga se proizvodi. Tvrtke mijenjaju svoje industrije pomoću umjetne inteligencije i shvaćaju važnost AI infrastrukture, istaknuo je osnivač i CEO Nvidije, Jensen Huang.

Eos bi, ističu iz Nvidije, trebao poslužiti kao predložak za izgradnju napredne AI infrastrukture u Nvidiji, ali i za njihove partnere.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti