Superračunalo u Japanu greškom obrisalo čak 77 TB podataka

Potvrdili su da su dokumenti koji su nestali dolazili sa 14 različitih istraživačkih institucija, a barem četiri grupe tih dokumenata nepovratno su nestali.

Martina Čizmić | 31.12.2021. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U svijetu je svega nekoliko desetaka superračunala koja se većinom koriste u znanstvene svrhe, za veoma komplicirane izračune i modeliranja. Jedno takvo superračunalo nalazi se na Sveučilištu Kyoto u Japanu.

No, stotine istraživača koji su koristili to računalo za svoja znanstvena istraživanja nemaju baš riječi hvale za njega. Naime, zbog neočekivane pogreške u njegovom radu, superračunalo je sredinom prosinca izbrisalo milijune dokumenata. Prema nekim podacima radi se o oko 34 milijuna dokumenata koji su ukupno težili gotovo 77 TB.

Slika nije dostupna Neograničene mogućnosti: Umjetna inteligencija u nekoliko minuta napravila ono za što su programerima potrebne godine

Slika nije dostupna Brži izračun i preciznija prognoza: U DHMZ stiže superračunalo BullSequana

Sveučilište se službeno oglasilo o tom incidentu uz napomenu kako još uvijek nisu identificirali točno što je uzrokovalo ovu pogrešku, kao ni koji su točno dokumenti obrisani. Potvrdili su da su dokumenti koji su nestali dolazili sa 14 različitih istraživačkih institucija, a barem četiri grupe tih dokumenata nepovratno su nestali.

Superračunala se najčešće koriste upravo u kompliciranim izračunima koje nije moguće obaviti na klasičnim računalima. Istraživači "zakupljuju" svoje vrijeme na superračunalu, što znači da bi nepovratno izgubljeni dokumenti za neke mogli značiti i financijski gubitak, a za neke povratak na sam početak istraživanja.

Inače, Fugaku superračunalo predstavljeno je prošle godine i tada je bilo opisano kao najbrže superračunalo na svijetu, a korišteno je i prilikom istraživanja COVID-19. 

Slika nije dostupna Japanci otkrili novi način zaštite od širenja koronavirusa u zatvorenom prostoru

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti