Brži izračun i preciznija prognoza: U DHMZ stiže superračunalo BullSequana

Četiri puta brži izračun podataka donosi poboljšana predviđanja te češće i preciznije prognoziranje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2020. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Atos, globalni lider u području digitalne transformacije, potpisao je petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) za nabavu i održavanje Atosovog superračunala BullSequana XH2000. Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna. Novi sustav povećat će računalnu snagu DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje. Koristit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama.

Osim srednjoročnih i dugoročnih prognoza, meteorolozima i hidrolozima DHMZ-a omogućit će pouzdanije predviđanje i određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihovog nastanka. To uključuje poplave, grmljavinska nevremena, iznimno jak vjetar, ekstremne temperature i druge nepogode. Superračunalo će također pružiti dodatne korisne podatke raznim gospodarskim granama i organizacijama za zaštitu okoliša. U projektu AIRQ koristit će se i za razvoj funkcionalnog modela za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari.

Modernizacija računalne infrastrukture nužna je kako bi DHMZ mogao ispuniti svoju glavnu zadaću, a to je kvalitetna, pravovremena i pouzdana meteorološka i hidrološka informacija i upozorenja na opasne vremenske pojave. Ove informacije omogućuju donošenje strateških odluka u društvu i u raznim granama gospodarstva, proizvodnji hrane te zaštite života i okoliša koji je sve češće izložen povećanom riziku od katastrofa kao posljedica klimatskih promjena, izjavila je Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a.

Novi računalni sustav omogućit će povećanje točnosti prognoze meteoroloških elemenata za područje Hrvatske na vremenskoj skali od nekoliko sati do dugoročnih klimatskih scenarija. Veći računalni kapaciteti novog sustava koristit će se za razvoj i operativno korištenje lanca numeričkih prognostičkih modela –meteoroloških i klimatskih modela, disperzijskih modela, hidroloških i oceanografskih modela – i drugih aplikacija, zaključila je Ivančan-Picek.

Veseli nas što nas je DHMZ odabrao za svog partnera i nabavio revolucionarno superračunalo kakvo nema niti jedan nacionalni meteorološki zavod u regiji. To je još jedna potvrda stručnosti i operativne izvrsnosti Atosovog hrvatskog tima, koji je potreab za instaliranje, upravljanje i pokretanje tako velikog sustava. Riječ je o najboljoj tehnologiji u kategoriji, rješenju temeljenom na superračunalu BullSequana XH2000. Novo rješenje optimizirat će proces računanja u DHMZ-u i omogućiti značajna poboljšanja numeričkih predviđanja vremenskih prilika, izjavio je Sandi Marušić, direktor Atosa u Hrvatskoj.

Ugovor uključuje nabavu i instalaciju novog superračunala BullSequana XH2000, migraciju i optimizaciju svih postojećih DHMZ-ovih aplikacija za izračune prognoze vremena i petogodišnje održavanje. Instalacija novog sustava u DHMZ-u planirana je do kraja travnja 2021. godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti