Nova generacija AI: Umjetna inteligencija porazila osam prvaka u bridžu

Višestruka britanska prvakinja rekla da AI puno bolje čita svoje protivnike od ljude te je bolja u iskorištavanju njihovih grešaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.03.2022. / 10:25

Karte (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija do sada se pokazala iznimno uspješna u igrama poput šaha i Goa u kojima je porazila prvake od “krvi i mesa”, što nam je pokazalo koliki je napredak postignut na ovom polju. Prošli tjedan ostvaren je još jedan veliki uspjeh AI koji je, prema nekima, i veći u odnosu na šah i Go.

Naime, na prvenstvenu u bridžu održanom u Parizu, AI je pobijedila čak 8 svjetskih prvaka u ovoj kartaškoj igri tako da možemo reći da je umjetna inteligencija postala nova dominantna sila u bridžu.

Slika nije dostupna Nvidia radi na najbržem superračunalu na svijetu pogonjenom umjetnom inteligencijom

Na The Guardianu objasnili su zašto je pobjeda u toj kartaškoj igri značajnija u odnosu na ranije spomenuta dostignuća umjetne inteligencije. Dok su šah i Go igre u kojima računalo ima samo jednog protivnika i oni su u realnom vremenu znaju sve informacije, tj. sve bitne informacije nalaze se na ploči i dostupne su svima, bridž je igra u kojoj kartaši igraju s nepotpunim informacijama (naravno, ne znaju karte koje imaju njihovi protivnici) pa moraju reagirati u stvarnom vremenu na poteze i ponašanje drugih igrača.

Dakle, traži se “ljudsko razmišljanje” i donošenje odluka koje su kompleksnije i kompliciranije. Ono što smo vidjeli predstavlja snažan i važan napredak za sustave umjetne inteligencije, komentirao je za The Guardian profesor strojnog učenja s Imperial College Londona Stephen Muggleton.

Za umjetnu inteligenciju nazvanu NooK koja je porazila najbolje igrače bridža zaslužan je francuski startup NukkAI. Na turniru održanom prošlog tjedna, svaki je prvak imao svog lažnog partnera s kojim se suprotstavio dosadašnjim robotskim prvacima u bridžu. Na kraju, umjetna inteligencija pobijedila je prvake u čak 83 posto partija.

Slika nije dostupna Centar za AI Lipik i BIRD Incubator zajedno će pomagati razvoj AI startupova u Hrvatskoj

Véronique Ventos, znanstvenica na polju AI i suosnivačica NukkAI-a, nakon ovih rezultata rekla je kako je Nook nova generacija umjetne inteligencije zato što može objašnjavati odluke koje donosi, jer se u bridžu “ne može igrati bez objašnjavanja odluka”.

A koliko je teško igrati protiv AI opisala je višestruka britanska prvakinja Nevena Senior. Ona je pohvalila kreatore Nooka te je rekla da AI puno bolje čita svoje protivnike od ljude te je bolja u iskorištavanju njihovih grešaka.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti