Američko istraživanje potvrdilo: Cjepivo protiv COVID-19 AstraZenece štiti starije i ne povećava rizik od tromboze

Kako su istaknuli iz AstraZenece, upravo je u toj starijoj grupi ispitanika učinkovitost cjepiva zabilježena u 80 posto slučajeva.

Martina Čizmić | 22.03.2021. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliko istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je kako je cjepivo protiv COVID-19 AstraZenece i Sveučilišta Oxford učinkovito u sprječavanju simptomatske bolesti u 79 posto slučajeva te smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju u čak 100 posto slučajeva.

Istraživanje je provedeno na nešto više od 32 tisuće sudionika, među kojima su bili i oni stariji od 65 godina. Kako su istaknuli iz AstraZenece, upravo je u toj starijoj grupi ispitanika učinkovitost cjepiva zabilježena u 80 posto slučajeva. Treba istaknuti kako je otprilike 20 posto ispitanika uključenih u ovo istraživanje bilo starije od 65 godina, a oko 60 posto njih imalo je komorbiditete koji povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti.

Cjepivo se dobro podnosi, a podaci neovisnog odbora za nadzor sigurnosti podataka nisu pokazali nikakve zabrinjavajuće situacije s cjepivom. Odbor se posebno fokusirao na probleme s trombozom, kao i sa cerebralnom venoznom sinusnom trombozom, te nije pronašao nikakav povećan rizik od pojave tromboze među više od 21.500 sudionika koji su dobili barem jednu dozu cjepiva, ističu iz Astra Zenece.

Ovi rezultati potvrđuju prethodne rezultate dobivene kliničkim testiranjima u odrasloj populaciji, ali prvi put pokazuje da je cjepivo jednako učinkovito i kod osoba starijih od 65 godina. Ova analiza potvrđuje cjepivo protiv COVID-19 AstraZenece kao dobrodošlu dodatnu opciju za cijepljenje, istaknula je profesorica medicine s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Rochester i jedna od voditeljica istraživanja Ana Falsey.

Iz AstraZenece pak ističu kako će nastaviti s analizom podataka kako bi analizu mogli predati američkoj Agenciji za hranu i lijekove i dobiti odobrenje za korištenje cjepiva u SAD-u. Dodaju kako će analiza biti predana na recenziju u ugledne časopise.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti