Američko ratno zrakoplovstvo spušta vlastite standarde zbog nedostatka novaka: Odsad i deblji kandidati mogu u službu

Pravila novačenja u amričkom ratnom zrakoplovstvu promijenjena su i postala su opuštenija, kako ta vojna služba ne bi patila od manjka novaka. Problem je dosad bio u tome što su stara pravila diskvalificirala sve tjelesno nespremne potencijalne novake.

Branimir Vorša | 10.04.2023. / 08:40

Američki novaci
Američki novaci (Foto: Afp)

Američko ratno zrakoplovstvo dopustit će, prema novim pravilima osmišljenim za poticanje novačenja, svojim novim pripadnicima da imaju više tjelesne masnoće.

Muški novaci tako će odsad moći imati 26 posto tjelesne masnoće umjesto 20 posto, dok će novakinje moći imati 36 posto tjelesne masnoće, u odnosu na dosadašnjih 28 posto, rekao je Leslie Brown, glasnogovornik Službe za zapošljavanje američkog ratnog zrakoplovstva.

Shvaćamo da današnja mladež vodi više sjedilački način života za razliku od prošlih generacija i da su restriktivniji standardi Zračnih snaga otjerali inače kvalificirane kandidate. Nakon što se novacima pristupi i budu u zračnim snagama, imat će pristup nutricionističkoj i fizičkoj potpori za pomoć u postizanju i održavanju zdravije tjelesne težine, rekao je Brown za Business Insider.

Labavija ograničenja mogla bi povećati mjesečno novačenje za 50 do 100 novaka, dodao je Brown. Prijavljena prilagodba dolazi u trenutku kada se zračne snage suočavaju s nedostatkom novaka. Tajnik američkog ratnog zrakoplovstva Frank Kendall rekao je za Military.com u ožujku da američko ratno zrakoplovstvo vjerojatno neće postići zadani cilj novačenja u 2023. godini, odnosno da će podbaciti za 10 posto.

Plivamo uzvodno protiv smanjene sklonosti vojne službe na nacionalnoj razini i ograničenog postotka kvalificiranih kandidata, rekao je Brown.

Studija koju je prošle godine objavio Pentagon, a prenio portal Military.com, otkrila je da 71 posto Amerikanaca u dobi od 17 do 24 godine ne bi bilo podobno za vojno novačenje zbog razloga koji uključuju pretilost i zlouporabu droga.

Američki Centar za kontrolu bolesti izvijestio je u srpnju 2022. godine da je trećina mladih Amerikanaca preteška za služenje vojske, a tek svaki drugi je bio, i kvalificiran, i dovoljno aktivan za služenje.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti