Amerika pala na treće mjesto: Ovo je drugo najveće mobilno tržište na svijetu

Prvo mjesto na tržištu pametnih telefona već četiri godine drži Kina, a sada je došlo do promjene na drugom mjestu na kojem je Indija zamijenila SAD

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2017. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve do 2013. SAD su bile najveće mobilno tržište na svijetu – tada ih je očekivano pretekla Kina, a od ovog mjeseca Amerika je pala za još jedno mjesto te je drugo mjesto sada zauzela Indija.

Prema izvještaju analitičke kompanije Canalys ukupan broj isporuka pametnih telefona u trećem kvartalu u Indiji dosegao je 40 milijuna, od čega skoro polovicu tržišta (46,5 posto) drže dvije kompanije – Samsung i Xiaomi. Samsung je u ovom razdoblju tako isporučio 9,4 milijuna pametnih telefon, dok je Xiaomi zabilježio rast na godišnjoj razini od skoro 300 posto te su isporučili 9,2 milijuna telefona, a Xiaomi je rast zabilježio ponajviše zahvaljujući potražnji za jeftinijim uređajima.

Na listi top 5 najpopularnijih kompanija u Indiji, nakon Samsunga i Xiaomija, slijede Vivo, Oppo i Lenovo, a što se Applea tiče, usprkos dvostruko većem broju isporuka iPhonea u trećem kvartalu, američke kompanije nema na popisu pet najpopularnijih mobilnih kompanija u Indiji jer je ovo tržište ipak orijentirano na jeftinije telefone i većini ljudi iPhone je preskup.

Navedenih pet kompanija zauzimaju čak 75 posto ukupnog indijskog tržišta pametnih telefona kojem se i u budućnosti predviđa nastavak rasta. Prema očekivanjima analitičara Canalyjsa, tijekom sljedećih nekoliko kvartala možemo očekivati i promjenu na prvom mjestu liste najprodavanijih telefona te bi Xiaomi mogao prestići Samsung i postati najveća smartphone kompanija u Indiji.

Izvor: GSM Arena 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti