Amerikance hvata jeza: Rusi na Arktiku testiraju Posejdon, nuklearni torpedo koji izaziva radioaktivne tsunamije

Rusija planira rasporediti na svojem dijelu Arktika nuklearna torpeda koja su dizajnirana da detoniraju u blizini obale neprijateljskih zemalja te tako izazovu radioaktivni tsunami.

Branimir Vorša | 08.04.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Satelitska kompanija Maxar je CNN-u proslijedila fotografije koje ukazuju na to da Rusija testira naoružanje na području Arktika te da tamo gradi značajnu vojnu infrastrukturu.

CNN piše kako Rusija namjerava na području Arktika rasporediti svoja 2M39 Posejdon nuklearna torpeda idućeg ljeta. Neka vojna izvješća to oružje nazivaju i napravom "sudnjeg dana" zbog njegove razorne moći.

Posejdon radi tako da detonira na morskom dnu, nedaleko od obale neprijateljske zemlje te tako izaziva tsunami koji bi raširio smrtonosno zračenje po čitavoj obali i kilometrima u kopnenom zaleđu, čineći svo to područje nenastanjivim.

Times of London pak piše kako je Putin od ruskog ministra obrane zatražio izvješće oko ključne faze testiranja u veljači, a do kraja godine očekuju se i nova testiranja tog sustava.

Rusija ima najdužu arktičku obalu na svijetu, a ta regija čini oko četvrtine BDP-a te zemlje. Sjeverno more je isto tako vrijedan pomorski koridor za službenu Moskvu.

Iz Pentagona su ovog tjedna poručili da je ruska aktivnost i vojna infrastruktura na Arktiku pod njihovim povećalom, no detalje oko toga nisu htjeli otkriti.

Glasnogovornik Pentagona John F. Kirby međutim je dodao kako nikome nije u interesu da Arktik postane militarizirana zona.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti