Amerikanci objavili: Kineska raketa već je pala na Zemlju, nema štete ni žrtava

Podsjetimo, radi se o raketi koja je lansirana 31. listopada i nosila je treći modul kineske svemirske postaje.

Martina Čizmić | 04.11.2022. / 12:00

Ostaci kineske rakete past će na Zemlju
Ostaci kineske rakete pali na Zemlju (Foto: DNEVNIK.hr)

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B (engl. Long march 5b) koji su nekontrolirano padali na Zemlju i natjerali nekoliko aerodroma na zatvaranje zračnog prostora i obustavu leta pali su u Tihi ocean, objavilo je Svemirsko zapovjedništvo američke vojske. 

Ostaci kineske rakete past će na Zemlju - 1 Kinesko svemirsko smeće prisililo nekoliko aerodroma u Europi na prekid prometa

 

 

Nešto poslije 11 sati pojavile su se prve informacije da je kineska raketa viđena pri ulasku u atmosferu, i to iznad australskog Melbournea, što je bilo u skladu s predviđenom orbitom ulaska. Otprilike u to vrijeme ušla je iznad atmosfere južnog Pacifika, prema Svemirskom zapovjedništvu američke vojske.

Podsjetimo, radi se o raketi koja je lansirana 31. listopada i nosila je treći modul kineske svemirske postaje. Nakon što je modul dostavila do postaje, raketa je počela svoj nekontrolirani povratak u Zemljinu atmosferu. 

Slika nije dostupna Ostaci kineske rakete danas će pasti na Zemlju, ali nitko ne zna kad i gdje

Ovo nije prvi put da su kineske rakete izazvale zabrinutost diljem svijeta zbog svog nekontroliranog povratka. Isto se dogodilo već nekoliko puta, što je potaknulo ravnatelja NASA-e da javno pozove kineske vlasti da preuzmu odgovornost i kontrolirano spuštaju svoje rakete na Zemlju. 

Slika nije dostupna Bivši astronaut i čelnik ESA-e upozorava: Kina planira lansirati još raketa koje će nekontrolirano padati na Zemlju

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti