Amerikanci patentirali savršen toplinski mamac za zaštitu zrakoplova: Neprijatelj će gađati samo duhove po zraku

Amerikanci su pronašli savršenu zaštitu protiv toplinski navođenih raketa za svoje zrakoplove i patentirali uređaj.

Branimir Vorša | 22.04.2020. / 17:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S temperaturom preko 600 stupnjeva Celzija, mlaznica ili mlaznice borbenih zrakoplova strše poput svjetionika u tami u infracrvenom spektru, zbog čega su i razvijene protuzračne rakete na toplinsko navođenje. No, američka mornarica pronašla je način kako zaštititi borbene zrakoplove američke vojske, bez da moraju dokučiti način kako smanjiti vidljivost užarenih mlaznica na infracrvenom radaru.

Riječ je o uređaju koji projicira lažne infracrvene signale na nebu koji se doimaju poput toplinskog traga mlaznica na infracrvenom radaru te na taj način privlače toplinski navođene rakete od njihovog stvarnog cilja. Drugim riječima, američka mornarica osmislila je savršenu protumjeru za zaštitu zrakoplova, a usput su je i patentirali.

Tradicionalna metoda obrane od raketa na toplinsko navođenje jest ta da zrakoplov iszbacuje baklje koje privlače te rakete i odvraćaju ih. Novi uređaj u tu svrhu koristi lasere, a ne pirotehniku.

Troje znanstvenika iz američkog pacifičkog Centra za pomorsko informacijsko ratovanje (Naval Information Warfare Center-Pacific) izumio je posve nov tip protumjera za obranu od toplinski navođenih raketa, a njihov uređaj pomoću lasera stvara sloj plazme u zraku, stvarajući pritom privid mlaznice zrakoplova (ghost image).

Laserski sutav ugradio bi se na stražnji dio zrakoplova tako da se može stvoriti zraka koristeći optiku i zrcala kako bi se stvorio 'duh' prikaz u zraku. Taj bi prikaz odvukao navođenu raketu od njezinog stvarnog cilja, piše u prijavljenom patentu tog uređaja.

Najbitnija značajka uređaja jest da da njegov mamac savršeno oponaša temperaturu, veličinu i brzinu ciljanog zrakoplova pa time može prevariti i najmodernije toplinski navođene sustave koji danas već mogu razaznati klasičnu baklju od mlaznice zrakoplova..

S laserski induciranom plazmom (LIP) moguće je proizvesti višestruke valne duljine podešavanjem parametara na alaseru. Ta metoda omogućuje ultra brzo vrijeme reakcije na prijetnju. Obzirom na činjenicu da se efekt postiže interakcijom laserske zrake s česticama u zraku, vrijeme potrebno za proizvodnju mamca je manje od milijuntog dijela sekunde, piše u patentu.

Kao što smo već napomenuli, američka mornarica nije dugo čekala i patentirala je uređaj. U budućnosti ćemo vjerojatno vidjeti isti ugrađen i u američke borbene zrakoplove.

Izvor: New Scientist/Techlinkcenter

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti