Amerikanci popustili: Huawei dobio privremenu licencu za održavanje opreme i nadogradnju Androida

Kako bi ublažili posljedice zabrana koje su uveli, američko ministarstvo trgovine Huaweiju je omogućilo privremeno održavanje infrastrukture i nadogradnju softvera na telefonima i tabletima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2019. / 06:17

Huawei (Foto: AFP)

Dan nakon Googleove odluke o prekidu suradnje s Huaweijem, čije će posljedice biti velike i dalekosežne i vjerojatno će utjecati na radikalnu promjenu situacije na globalnom mobilnom tržištu, američko ministarstvo trgovine ublažilo je stavove te će ipak dopustiti privremenu licencu koja će kineskoj kompaniji omogućiti određene aktivnosti za koje je potrebna suradnja s američkim kompanijama. Licenca je izdana na vrijeme od tri mjeseca i tijekom toga razdoblja Huawei će moći održavati svoju infrastrukturu u SAD-u te će korisnicima pametnih telefona i tableta koji rade na Androidu omogućiti nadogradnju softvera.

Huawei Imate Huaweijev mobitel? Što se sve mijenja i kako će Googleova "smrtna presuda" utjecati na vas?

Huaweijevu mrežnu opremu u SAD-u koriste određeni pružatelji internetskih usluga na ruralnim područjima te se privremenom licencom tim kompanijama želi omogućiti nabavka nove opreme (ako je to uopće moguće u takvom kratkom roku) kako bi nastavile s pružanjem usluga, odnosno kako bi dobile vrijeme za pronalaženje nekog učinkovitog dugoročnog rješenja.

Amerikanci su podcijenili Huawei

Podsjetimo, u nedjelju navečer Google je donio odluku koja utječe na milijune ljudi diljem svijeta koji su kupili i koriste Huaweijeve telefone i tablete jer oni, kako sada stvari stoje, na uređajima te kompanije više neće moći nadograditi operativni sustav na novu verziju Androida. Također, Huawei neće moći koristiti punu verziju Androida koja uključuje Gmail, YouTube, trgovinu aplikacijama i druge poznate aplikacije na svojim budućim telefonima. To je velik udarac za kinesku kompaniju i ne preostaje joj ništa drugo nego aktivirati "plan B" koji priprema godinama i predstaviti vlastiti mobilni operativni sustav koji će konkurirati Androidu.

Huawei (Foto: AFP) Stigao odgovor Huaweija: Objasnili što Googleova odluka znači za vlasnike njihovih mobitela

Privremena licenca koju su dobili traje do 19. kolovoza i ako se do tada nešto ne promijeni, odnosno ako ne dođe do dogovora između Amerike i Kine ili ako se licenca ponovno ne produži, ponovno će se aktivirati blokada Androida za Huawei. Zanimljivo, do tada bi Google mogao objaviti novu verziju svog mobilnog operativnog sustava, što bi značilo da bi Huawei ipak mogao korisnicima svojih uređaja omogućiti barem još jedu nadogradnju OS-a, na verziju Android Q.

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei rekao je za Reuters kako im privremena licenca ne znači previše jer su se ionako pripremali za takav scenarij: "Trenutačne akcije američke vlade podcjenjuju naše mogućnost." Dodaje da su sposobni proizvoditi vlastite čipove, iako to ne znači da će prestati s kupovinom američkih čipova.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti