Američki udar na Huawei: Evo kako će Googleova odluka utjecati na korisnike kineske kompanije u Hrvatskoj

Odluku Googlea neki mediji nazivaju smrtnom presudom za Huaweijeve telefone na tržištima izvan Kine – aktualni telefoni možda se neće moći nadograditi na novu verziju Androida, a novi neće imati pristup Gmailu, YouTubeu, Play Storeu…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2019. / 08:29

Galerija

Nakon što je Trump stavio Huawei na crnu listu kompanija koje ne mogu kupovati američku tehnologiju, iz Googlea su objavili da će poštovati tu odluku, što znači prekid poslovanja s Huaweijem. Ta je vijest sinoć poput bombe odjeknula svjetskim medijima te su je neki nazvali smrtnom presudom za Huaweijeve telefone na tržištima izvan Kine i njihove ambicije vezane za preuzimanje vodećeg mjesta na tržištu pametnih telefona. Huaweijevi telefoni ionako nisu dostupni u SAD-u, dok se u Kini koristi drukčija verzija Androida, tako da na lokalnom tržištu Googleova odluka neće imati veliki utjecaj.

Što se mijenja za postojeće korisnike Huaweijevih telefona?

Prvo, treba napomenuti kako još sve konkretne informacije nisu poznate i nadamo se kako će iz Googlea u budućnosti objaviti što točno mogu očekivati vlasnici aktualnih modela Huaweijevih telefona. Prema onome što su iz Googlea komentirali za Reuters, svima koji su već kupili Huaweijeve telefone i dalje će biti dostupna trgovina aplikacija Google Play te Google Play Protect, no pitanje je što će biti s novim verzijama Androida. Google je nedavno najavio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Android Q te, kako sada stvari stoje, ta verzija neće biti dostupna za Huaweijeve telefone. Dakle, dok će se moći koristiti sve aplikacije kao i do sada, nove opcije koje dolaze s novim verzijama najvjerojatnije neće biti dostupne vlasnicima aktualnih modela Huaweijevih telefona.

Tvrtka Huawei (Foto: Dnevnik.hr) Potres svjetskih razmjera: Google prekinuo suradnju s Huaweijem

No najgora posljedica ove odluke odnosi se na buduće Huaweijeve telefone na kojima neće biti dostupne najpopularnije Googleove aplikacije poput Gmaila, YouTubea i Play Storea, odnosno korisnicima neće biti dostupne brojne aplikacije za njihove telefone. Naravno, ne treba ni napominjati koliko bi to bio udarac za Huawei te možemo očekivati da će se nesigurnost zbog cijele situacije s Huaweijem i Androidom odraziti i na prodaju telefona.

Zanimljivo, podsjetimo da su prije 4 godine Google i Huawei bili partneri na razvoju hardvera te je za razvoj Googleova telefona Nexus 6P bila zadužena upravo kineska kompanija.

Huawei se pripremao za ovakav scenarij

Google nije jedina tehnološka kompanija koja prekida suradnju s Huaweijem te su isto najavili Intel i Qualcomm, koji odmah prekidaju s isporukama komponenata Kinezima. Iako su najpoznatiji po mrežnoj opremi i pametnim telefonima, Huawei proizvodi i prijenosna računala u kojima koristi Intelove procesore, a pitanje koje treba postaviti jest i što će Microsoft napraviti jer računala rade na Windowsima te vjerojatno možemo očekivati odluku sličnu Googleovoj.

Iako je ova odluka sigurno šokirala sve u Huaweiju, Kinezi ipak imaju plan B te su se pripremali za takav scenarij. Prvo, posljednjih mjeseci gomilaju zalihe procesora kako bi, barem na neko vrijeme, mogli nastaviti s proizvodnjom računala, a već godinama pripremaju alternative operativnim sustavima američkih kompanija. Tako imaju spreman operativni sustav za računala koji bi trebao zamijeniti Windowse i mobilni OS kao zamjenu za Android, no pitanje je kako bi korisnici prihvatili te operativne sustave na kojima neće biti dostupan tako velik broj raznovrsnih aplikacija kakve su danas dostupne na Androidu.

Slika nije dostupna Huawei reagirao na najnoviji Trumpov potez: ''Nerazumna ograničenja neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim'''

Puno je pitanja o budućem odnosu američkih kompanija s Huaweijem te nije poznato jesu li zabrane samo privremene ili dugoročne, no sigurno je da će utjecati na stanje na globalnom mobilnom tržištu. Huaweijevi telefoni poput posljednje generacije serija Mate 20 i P30 među najpoželjnijim su mobilnim uređajima na svijetu, no možemo očekivati da će potražnja za njima pasti jer korisnici sada više nisu sigurni hoće li ih u budućnosti moći nadograditi na novu verziju operativnog sustava. Također, pitanje je hoće li zbog toga korisnici postati oprezniji i prema telefonima drugih kineskih kompanija te kako će utjecati na cijelo mobilno tržište, tj. kojim će se telefonima okrenuti osobe koje su do sada preferirale Huawei i hoće li od toga profitirati Samsung i Apple.

Izvor: ArsTehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti