Huawei reagirao na najnoviji Trumpov potez: ''Ograničavanje našeg rada neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim'''

Huawei Technologies d.o.o. oglasio se o aktualnim političkim i ekonomskim događanjima između Sjedinjenih Američkih Država i NR Kine koje se odnose na Huaweijeve poslovne grupe.

Valentina Pavlica | 16.05.2019. / 12:31

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, čime ponajprije pogađa Kinu.

Nakon Trumpove odluke oglasili su se i iz Huaweija istaknuvši da ograničavanje rada njihove tvrtke u SAD-u neće učiniti SAD jačim ili sigurnijim.

Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija, što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja narušit će prava tvrtke Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja.

Podsjetimo, Trumpova uredba kojom zabranjuje kupovinu opreme od stranih kompanija bila je očekivana. Ona ponajprije pogađa veliku kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei, koja je odavno na ciljniku američkih vlasti.

Bijela kuća opravdava se da je uredba donesena zbog toga što "strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u".

Oglasio se i bivši šef MI6

Kineski Huawei predstavlja tako veliku sigurnosnu prijetnju Ujedinjenom Kraljevstvu da bi vlada trebala preispitati svoju odluku da toj telekomunikacijskoj kompaniji omogući ograničenu ulogu u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G, izjavio je u četvrtak bivši šef britanske vojne obavještajne službe MI6.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, pod nadzorom je nakon što su Sjedinjene Države rekle svojim saveznicima da ne koriste njihovu tehnologiju zbog sumnje da kompanija služi Kini kao sredstvo za špijuniranje, podsjećaju agencije. SAD je zabrinut da bi dominacija nad 5G svakom globalnom takmacu, poput Kine, dala prednost koju Washington nije spreman prihvatiti, a cijeli slučaj se već uspoređuje s hladnoratovskom utrkom u naoružanju.

Huawei kategorički odbacuje tvrdnje o špijunaži, a britanski ministri su se krajem travnja složili da Huaweiju omoguće ograničenu ulogu u razvoju njihove 5G mreže. Konačna odluka još uvijek nije objavljena.

"Jako se nadam da još ima vremena za britansku vladu, a vjerojatno, dok ovo pišem, i za novog premijera, da preispitaju odluku o Huaweiju", rekao je Richard Dearlove, šef tajne službe od 1996. do 2004.

Kinezi imaju pristup podacima potrošača?

"Mogućnost kontrole telekomunikacija i podataka koji prolaze tim kanalima bit će put prema korištenju moći nad društvima i nacijama", tvrdi Dearlove.

Osoba koja je u britanskoj obavještajnoj zajednici provela 38 godina ocjenjuje zabrinjavajućim da je "kako se čini, britanska vlada odlučila da razvoj jedne od svojih najosjetljivijih ključnih infrastruktura povjeri kineskoj kompaniji".

"Niti jedan dio kineske komunističke države u konačnici ne može djelovati bez kontrole vodstva Komunističke partije", upozorio je Dearlove.

Nizozemski mediji danas prenose da Huawei ima skriveni "stražnji ulaz" u mrežu jedne od vodećih nizozemskih telekom tvrtki, što Kinezima omogućuje pristup podacima potrošača.

Istraga obavještajne službe

Dnevni list Volkskrant navodi da nizozemska obavještajna služba AIVD pokušava utvrditi omogućuje li cijela situacija kineskoj vladi špijuniranje.

AIVD te dvije telekom tvrtke KPN i VodafoneZoggo nisu htjele komentirati izvješće Vokkskranta, dok je T-Mobile/Tele2 priopćio da ne zna za nikakvu istragu AIVD-a.

Ministar vanjskih poslova Stef Blok je na konferenciji za medije u srijedu kazao da se "uskoro" očekuje odluka o tome da li će Huawei biti jedan od isporučitelja opreme za razvoj njihove G5 mreže.

Krajem travnja KPN je priopćio da će za izgradnju svoje temeljne 5G mobilne mreže odabrati dobavljača iz zapadnih zemalja i time postao jedan od prvih europskih operatera koji je jasno dao do znanja da za izgradnju mobilne mreže nove generacije neće odabrati kineski Huawei.

Glavni financijski stručnjak KPN-a, najveće nizozemske tvrtke sa sjedištem u Den Haagu, kazao je da su u donošenju odluke uzete u obzir bojazni koje su se mogle čuti u nizozemskim političkim raspravama

Neće biti koristi za europske tvrtke

Također je pojasnio da će Huawei biti dobavljač 5G radijske opreme, koja se smatra manje 'osjetljivom' sastavnicom 5G mreže.

"Na temeljne se mreže gleda kao na ključni dio 5G mobilne mreže u odnosu na radijske pristupne mreže", rekao je Jan Kees de Jager, bivši nizozemski ministar financija od 2010-2012.

Iako je Huawei jedan od glavnih dobavljača KPN-a u posljednjih desetak godina, De Jager tvrdi da kupovni troškovi zbog isključivanja Huaweia iz utrke za dobavljača opreme za temeljnu mreže, u korist europskih tvrtki poput Nokije ili Ericssona, neće porasti.

Nizozemska vlada tek bi trebala zauzeti stajalište o ovom pitanju, no šef nizozemske obavještajne službe nedavno je upozorio na rizike kupovine tehnologije iz Rusije ili Kine, zemalja za koje je procijenio da svojim špijunskim aktivnostima predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. (V.P./Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti