Google prekinuo suradnju s Huaweijem

Google Alphabet Inc je obustavio poslovanje s Huaweijem u dijelu koji se odnosi na prijenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su označeni za slobodno korištenje.

E.P. | 19.05.2019. / 23:42

19.05.2019.
Tvrtka Huawei (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Taj potez mogao bi znatno otežati poslovanje Huaweija u domeni pametnih telefona izvan Kine, budući da će odmah izgubiti pristup ažuriranjima Googleova operativnog sustava Android. Sljedeća verzija Android pametnih telefona također će izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play Store te aplikacije Gmail i YouTube, piše Reuters.

"Huawei će moći koristiti samo javnu verziju Androida i neće moći dobiti pristup Googleovim vlasničkim aplikacijama i uslugama", rekao je izvor za Reuters.

Trumpova administracija u četvrtak je dodala Huawei Technologies Co Ltd na crnu listu o trgovini, odmah donoseći ograničenja koja će kompaniji učiniti izuzetno teško poslovati s američkim partnerima.

Huawei će i dalje imati pristup inačici operativnog sustava Android dostupnoj putem open source licence, poznate kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji ga žele koristiti. U svijetu postoji oko 2,5 milijarde aktivnih Android uređaja.

No Google će prestati pružati Huaweiju pristup, tehničku podršku i suradnju koja uključuje njegove vlasničke aplikacije i usluge u budućnosti.

Huawei je rekao da je posljednjih nekoliko godina proveo pripremajući plan za slučaj nepredviđenih okolnosti razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da je blokiran od korištenja Androida. Neke od tih tehnologija već se koriste u proizvodima koji se prodaju u Kini, kažu u tvrtki.

U intervjuu Reutersu u ožujku Eric Xu, predsjednik Huaweija, uputio je prkosnu poruku u očekivanju odmazda koju su poduzele američke tvrtke. "Bez obzira na to što se dogodi, Android zajednica nema nikakvo zakonsko pravo da blokira bilo koju tvrtku da pristupi svojoj open source licenci", rekao je.

U proteklim tjednima Huawei se našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.

Američki predsjednik sredinom tjedna je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti