Amerikanci upozoravaju: Kina ima iznimno opasno oružje koje prodaje zemljama na Bliskom istoku

Iz SAD-a upozoravaju na to da Kina bliskoistočnim zemljama prodaje autonomne dronove koji sami mogu napadati mete na bojištima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.11.2019. / 10:15

Ziyanov dron (Foto: Ziyan)

Brojni znanstvenici i stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na opasnost od razvoja tzv. robota ubojica, tj. robota s umjetnom inteligencijom koji će na bojištima moći samostalno odlučivati o metama napada i sami započinjati napade, bez potrebe za prijašnjim ljudskim inputom. Ne treba ni napominjati koliko je opasno prepustiti nekom naoružanom robotu da sam odluči koga će napasti i ubiti jer bi jedna pogreška softvera mogla dovesti do masakra nedužnih civila ili vlastitih vojnika.

No usprkos upozorenjima, najveće vojne sile razvijaju takve robote i autonomni softver kako bi bili spremni na sve izazove koje nosi budućnost ratovanja te kako ne bi zaostajali za drugim zemljama u slučaju potencijalnih ratova.

Napad na naftna postrojenja Napad na naftna postrojenja: Korišteni su dronovi kamikaze

Korištenja AI u vojne svrhe je neizbježno

Zemlja koja je možda i najdalje dogurala u razvoju AI je Kina. U nedavnom intervjuu za američke medije ministar obrane SAD-a Mark Esper upozorio je na opasnosti koje prijete od globalne dominacije Kine na području umjetne inteligencije. Dodao je kako već sada Kina izvozi neke od najnaprednijih vojnih dronova zemljama na Bliskom istoku te se priprema za isporuke novih nevidljivih bespilotnih letjelica. Također, kineski proizvođači oružja već prodaju dronove za koje kažu da imaju mogućnost potpune autonomnije, odnosno samostalnog pokretanja smrtonosnih napada. Riječ je, dakle, o autonomnim dronovima ubojicama koji bi mogli predstavljati veliku opasnost na bojištima te pokazuju smjer razvoja vojne tehnologije koji sve više ide prema autonomnosti.

Jedna od opasnih bespilotnih letjelica koja se razvija u Kini jest Blowfish A3 kompanije Ziyan – riječ je o nekoj vrsti helikopterskog drona naoružanog strojnicom koji može "autonomno obavljati neke kompleksne vojne misije, uključujući i precizne napade".

Tenk Iran razvija minijaturne robote za uništavanje tenkova i pješadije

"Usprkos velikoj zabrinutosti u vezi s korištenjem umjetne inteligencije za vojne primjene, većina na vladajućim pozicijama u Kini smatra da je povećano korištenje AI u vojsci neizbježno", smatra Greg Allen iz ministarstva obrane. Dakle, iako znanstvenici apeliraju i upozoravaju na opasnosti od korištenja AI u vojne svrhe, čini se kako će umjetna inteligencija imati veliku važnost u sukobima budućnosti.

Pesimisti će podsjetiti na filmove poput Terminatora u kojima je prikazan apokaliptični scenarij koji prijeti čovječanstvu u slučaju da se roboti s AI otmu kontroli i okrenu protiv svojih stvoritelja, no nadamo se da su takvi scenariji ipak rezervirani samo za filmsku maštu i znanstvenu fantastiku.

Izvor: Defense One
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti