Napad na naftna postrojenja: Korišteni su dronovi kamikaze

Iako neki i dalje upiru prstom prema Iranu, Huti tvrde da oni stoje iza napada u kojima su koristili tzv. dronove kamikaze brzine 250 km/h i dosega čak 1500 kilometara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2019. / 15:49

Napad na naftna postrojenja (Foto: AFP PHOTO / PLANET LABS INC. / HO)

Od početka sukoba u Jemenu dronovi se koriste za izviđanja i napade na neprijateljska područja. Većinom su se koristili komercijalni dronovi manjeg dosega koji nisu mogli izazvati štetu većih razmjera poput posljednjeg napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, iako su i takvi raniji napadi bili smrtonosni.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Iskustvo iz Sirije: Ruska vojska dobiva novo naoružanje

Iz Ujedinjenih naroda još su početkom godine upozorili kako su se jemenski pobunjenici dokopali još ubojitije tehnologije i opasnijih dronova koji imaju velik doseg te mogu biti iznimno destruktivni. Iako i dalje postoje različite teorije o tome tko stoji iza napada te o oružju koje se koristilo u napadu na naftna postrojenja, a čije bi posljedice kroz povećanje cijene goriva mogli osjetiti svi, Huti tvrde da su oni izveli napad s bespilotnim letjelicama.

Riječ je o tzv. samoubilačkim dronovima, odnosno dronovima kamikazama, kako ih nazivaju mediji, a koji uključuju dronove UAV-X s maksimalnim dosegom od čak 1500 kilometara, uz brzinu do 250 km/h. Vojni glasnogovornik pobunjenika tvrdi kako su njihovi dronovi modificirani s mlaznim motorima, a uz takav doseg jemenski pobunjenici zaista su mogli bespilotnim letjelicama napasti naftna postrojenja. Letjelice koje koriste gotovo su identične dronovima koje koristi Iran, što je još jedan razlog zbog kojeg se (djelomična) krivnja za napade svaljuje i na tu zemlju, iako su iz Irana demantirali povezanost s napadom i opskrbom pobunjenika dronovima.

Prezentacija eRIS-III Predstavljen najsuvremeniji hrvatski besposadni zrakoplovni sustav velikog dometa

Bespilotne kamikaze mogu nositi i eksploziv te je u jednom prijašnjem napadu dron koji su koristili Hutiji nosio 18 kilograma eksploziva, no nije poznato kakav su eksplozivni paket nosili dronovi koji su (navodno) sudjelovali u napadu krajem prošlog tjedna. Huti su najavili nove napade na Saudijsku Arabiju, što bi dodatno moglo destabilizirati situaciju na Bliskom istoku te utjecati na globalnu cijenu nafte.

Izvor: Task and Purpose
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti