Iskustvo iz Sirije: Ruska vojska dobiva novo naoružanje

Pripadnici ruske vojske uskoro će početi koristiti minijaturne dronove koji će biti naoružani bombama i eksplozivom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2019. / 15:15

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vojske diljem svijeta pokušavaju pronaći najbolji način na koji im bespilotne letjelice mogu pomoći u svakodnevnim zadacima, ali i na koji bi se mogle koristiti na bojnim poljima. Američka vojska tako će uskoro početi s testiranjem minijaturnih dronova u Afganistanu koji bi u budućnosti trebali postati standardni dio vojne opreme. Dronovi koje će testirali malih su dimenzija i težine te će ih vojnici bez problema moći nositi u torbama zajedno s ostalom (teškom) opremom i naoružanjem.

Bespilotna letjelica Prijeti kazna zatvora od godine dana: Ako piješ, ne upravljaj dronom!

Opremljeni su klasičnim i termalnim kamerama te mogu slati videozapise i fotografije operaterima – moguće je čak imati i videoprijenos s drona i špijunirati neprijatelje. Minijaturne bespilotne letjelice koje testira američka vojska u zraku mogu provesti oko pola sata te imaju doseg od oko 2 kilometra.

Planove o uvođenju dronova ima i ruska vojska – tijekom borbi u Siriji s vojnicima IS-a na vlastitoj su koži osjetili koliko bespilotne letjelice mogu biti učinkovite na bojištima te su pobunjenici u više navrata ruske vojnike iznenadili napadima dronovima koji su prenosili eksploziv.

Konkretni detalji trenutačno nisu poznati, no mediji u Rusiji objavili su kako će u budućnosti vojnici biti opremljeni malim bespilotnim letjelicama koje će također biti naoružane bombama i eksplozivom. Takvi dronovi, dakle, neće samo ići na izviđačke i špijunske misije, već će ih se moći koristiti i za napade na neprijateljske ciljeve. Kako je riječ o malim, a za pretpostaviti je ne toliko glasnim uređajima, s njima će se vojnici moći približiti osobama ili objektima koje su mete napada i aktivirati oružje, tj. bombe.

Bespilotna letjelica Hoće li biti novih zabrana? Amerikanci sada upozoravaju na opasnost od kineskih dronova

Ovo je još jedan dokaz toga koliko ratno iskustvo stečeno u borbama u Siriji utječe na rusku vojsku i njihove planove, a nije teško pretpostaviti da će njihovim stopama krenuti i vojne postrojbe drugih država.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti