Povratak američkih astronauta na Mjesec, najavljen za 2024. godinu, treba pripremiti dolazak prvih ljudi na Mars u 2033., rekao je u utorak ravnatelj američke svemirske agencije NASA-e Jim Bridenstine.

Želimo sletjeti na Mars 2033., rekao je NASA-in čelnik na saslušanju u američkom Kongresu.

Slijetanje na Mars možemo unaprijediti tako što ćemo unaprijediti slijetanje na Mjesec. Mjesec je pokusni poligon, dodao je bivši republikanski zastupnik kojeg je imenovao Donald Trump.

NASA je pod pritiskom od prošlog tjedna kada je američki predsjednik preko svog potpredsjednika Mikea Pencea za četiri godine skratio vremenski plan povratka na Mjesec, s 2028. na 2024., što će biti posljednja godina drugog Trumpova mandata ako ga osvoji.

Misija na Mars trajat će najmanje dvije godine jer samo za let do Crvenog planeta treba šest mjeseci, a let na Mjesec traje tri dana.

Let i povratak s Marsa moguć je samo kada je planet na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 mjeseci i dogodit će se 2031., zatim 2033. itd.

Na pitanje predsjednice odbora za znanost Zastupničkog doma Eddie Bernice Johnson koliko će sve skupa stajati, čelnik NASA-e rekao je da će ih obavijestiti do 15. travnja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju