Analitičari zbunjeni: Ovo je najveći misterij među gadgetima!

Uskoro bi se u prodaji trebao pojaviti Apple Watch koji je zbunio mnoge analitičare te nitko ne može točno predvidjeti kakva će biti potražnja za njim

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2014. / 10:15

Analitičari zbunjeni: Ovo je najveći misterij među gadgetima!

Početkom sljedeće godine u Las Vegasu počinje najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu Consumer Electronic Show (CES) na kojem će brojne kompanije predstaviti nove gadgete, pametne telefone, tablete i druge zanimljive uređaje. Usprkos svim novitetima koje možemo očekivati na CES-u, ali i tijekom godine, veliki broj analitičara i novinara slaže se kako će najveći misterij 2015. godine na tehnološkom tržištu biti – Apple Watch. Još i prije nego je Tim Cook u rujnu ove godine predstavio Appleov pametni sat, o njemu su napisani brojni članci te su tehnološki novinari bili uvjereni kako će ovaj uređaj pokrenuti tržište pametnih satova na sličan način na koji je iPad promijenio tržište tableta.

No, za razliku od nekih drugih Appleovih gadgeta, Apple Watch nikoga nije previše oduševio te je analitičar Ben Thompson tada komentirao kako nam iz Applea nisu dali objašnjenje 'zašto Appleov sat uopće postoji', odnosno nemamo odgovor na to zašto bi ovaj uređaj trebao uspjeti i po čemu je tako jedinstven. Dodao je kako Apple sa svojom prezentacijom ljudima nije dao previše razloga da zaista kupe ovaj sat te da se on ne razlikuje previše od konkurentskih uređaja koji do sada nisu zabilježili prevelik uspjeh na tržištu. 'Appleov sat veliki je misterij' – nitko nema snažno mišljenje o njemu te su i analitičari tehnološkog tržišta prilično zbunjeni oko potražnje za ovim gadgetom, komentirali su na Business Insideru cijelu situaciju oko Apple Watcha. Jedan od najpoznatijih analitičara koji prati Apple Gene Munster tako je predvidio da će ova kompanija u 2015. godini prodati samo oko deset milijuna satova, dok analitičarka Katy Huberty iz Morgan Stanleyja vjeruje da će Apple ostvariti puno veći uspjeh i prodati 30-ak milijuna satova.

U takve brojke vjeruju i u samom Appleu te informacije iz izvora povezanih s ovom kompanijom kažu da su za sljedeću godinu naručili oko 30-40 milijuna pametnih satova. Još nije točno poznato kada će se ovaj uređaj pojaviti u prodaji – najavljen je za početak godine, no posljednje informacije kažu da ćemo ga moći kupiti tek na proljeće, kada bi trebali i saznati kakva će biti potražnja za satom. Ako ovaj uređaj ne ispuni (prevelika) očekivanja, to će biti veliki neuspjeh Tima Cooka i Jony Ivea kojima je ovo prvi projekt kojeg su razvili bez utjecaja Stevea Jobsa, što bi se moglo odraziti i na povjerenje investitora u njihovo vodstvo i budućnost Applea. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti