Andrija je naučio nove vještine: Digitalni asistent sad pomaže zaposlenicima i korisnicima domova za starije

Iz Ministarstva zdravstva ističu kako je Andrija uvijek aktualan i može uputiti i na sve mjere Stožera za civilnu zaštitu koje se mijenjaju sukladno situaciji na terenu.

Martina Čizmić | 30.04.2020. / 11:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Digitalni asistent Ministarstva zdravstva Andrija proteklih je tjedana bio na usluzi građanima te im pružao relevantne informacije o koronavirusu. No osim što je davao informacije Andrija je i učio. 

Tako je naučio nove vještine, pa je sad, osim građanima, na usluzi i zaposlenicima i korisnicima domova za starije. Za nove Andrijine vještine odgovoran je prof. dr. Branko Kolarić, od kojeg je Andrija naučio i prve vještine namijenjene građanima. Prof. Kolarić ujedno je i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba te nadležni epidemiolog za sve domove za starije. Andriju je naučio novim vještinama koje omogućuju djelatnicima domova za starije bolje razumijevanje protokola zaštite i protokola testiranja. Komuniciranjem s Andrijom djelatnici mogu dobiti jasnu informaciju u kojem se statusu nalaze i što trebaju činiti kako bi ispravno pratili protokol i pridržavali se svih sigurnosnih uputa i mjera iz HZJZ-a u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Slika nije dostupna Dopisivali smo se s Andrijom, digitalnim asistentom Ministarstva zdravstva. Pogledajte kako je protekao "razgovor"

Kako ističu iz Ministarstva zdravstva, Andrija može komunikacijom uvelike pomoći i obiteljima korisnika domova koji u ovom trenutku ne mogu ići u posjetu. Kako se očekuje da će u sljedećih nekoliko tjedana mjere i dalje popuštati, Andrija će obiteljima korisnika domova davati informacije o aktualnim mjerama sprječavanja infekcije i aktivnostima koje će uskoro biti dopuštene, poput dostave namirnica, organiziranja posjeta i slično.

Iz Ministarstva zdravstva ističu da je Andrija uvijek aktualan i može uputiti i na sve mjere Stožera za civilnu zaštitu koje se mijenjaju sukladno situaciji na terenu. 

Andrija je komunikacijom s građanima u prvih tjedan dana rasteretio epidemiološke korisničke službe za čak 25 posto, čime je opravdao očekivanja, te je cilj da kontinuiranim razvojem i učenjem odgovori na što više pitanja građana i situacija vezanih za COVID-19.

Slika nije dostupna Za razvoj digitalnog asistenta Andrije, koji će pomoći u borbi protiv koronavirusa, "kopiran" je mozak hrvatskog epidemiologa

Podsjetimo, Andrija je izgrađen na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof. dr. sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti