Android i dalje nedodirljiv među operativnim sustavima za pametne telefone

Prema izvješću koje je objavio Strategy Analytics Googleov operativni sustav za mobilne uređaje zadržao je, i to uvjerljivo, vodeću poziciju nakon obrađenih podataka za prošlu godinu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 29.01.2014. / 19:42

Android i dalje nedodirljiv među operativnim sustavima za pametne telefone

Prema izvješću koje je objavio Strategy Analytics Googleov operativni sustav za mobilne uređaje zadržao je, i to uvjerljivo, vodeću poziciju nakon obrađenih podataka za prošlu godinu.

Sa isporučenih čak 781,2 milijuna uređaja, Android je i dalje nevjerojatno dominantan, jer je ovaj iznos četiri puta veći nego što Apple i Microsoft zajedno isporuče uređaja sa iOS odnosno Windows Phone operativnim sustavima. Sa 78,9% udjela na tržištu u prošloj godini Android je praktički druga dimenzija u odnosu na sve ostale, je Appleov iOS koji je na drugom mjestu drži 15,5% udjela, dok je Microsoft na trećoj poziciji sa 3,6%.

Ipak, Strategy Analytics donosi i podatak kako je godišnja stopa rasta Androida u 2013. iznosila 62%, što je najniže u povijesti, ali za sada konkurenti to nisu na najbolji način iskoristili, što ne znači da se to neće dogoditi u ovoj godini. Naime, analitičari tržišta predviđaju da će godišnja stopa rasta Androida nastaviti padati i u 2014., pa bi se mogle događati zanimljive stvari, iako je već sada sigurno kako će Android i ove godine završiti kao vodeći operativni sustav kada su smartphone uređaji u pitanju. 

Android i dalje nedodirljiv među operativnim sustavima za pametne telefone

Foto: Androidpanel

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti