Android je najpopularniji operativni sustav na svijetu

Trend popularnosti mobilnih operativnih sustava nastavljen je i u proteklih godinu dana, što jasno pokazuju brojke

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 30.12.2017. / 08:07

Android (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Microsoft Windows inačice operativnih sustava i dalje su dominantne kada su u pitanju “klasični” operativni sustavi i tu se priča sasvim sigurno neće promijeniti još godinama, vjerojatno i desetljećima. Ali, na globalnom tržištu operativnih sustava općenito, na desktop i mobilnim platformama, situacija se promijenila, pogotovo u posljednjih godinu dana. Na to jasno ukazuju podaci koje je objavila analitička kompanija Global Stats.

Tako je u posljednjih dvanaest mjeseci, od prosinca 2016 godine do prosinca ove godine najpopularniji operativni sustav na svijetu Googleov Android, koji drži 38,85% tržišta. Iako je na vodećoj poziciji godinama dominirao Microsoft sa svojim Windowsima, ekspanzijom mobilnih uređaja i sve češćim korištenjem mobilnih platformi u odnosu na stolna računala i prijenosnike sve se promijenilo i Windowsi su skliznuli na drugu poziciju sa 37,2% udjela na tržištu.

Na trećoj poziciji se nalazi Appleov mobilni operativni sustav iOS sa 13,14% udjela na tržištu, dok je na četvrtoj poziciji također Apple sa svojim inačicama desktop operativnih sustava macOS i OS X koji su instalirani na 5,21% uređaja. Peta poziciji nudi pogled u “nepoznato”, jer sa 2,73% upravo nepoznati operativni sustav je detektiran kao glavna opcija na brojnim uređajima. Neka od distribucija Linuxa je na 0,77% uređaja, dok je s 2,1% neki od ostalih operativnih sustava. Gotovo sigurno će se trend dominacije mobilnih operativnih sustava nastaviti i iduće godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti