Androidi su danas puno sigurniji

Googlea su se pohvalili kako je njihov mobilni operativni sustav danas puno sigurniji u odnosu na razdoblje od prije nekoliko godina

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.04.2016. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korisnici pametnih telefona imaju puno manje problema s virusima i malwareom na svojim uređajima u odnosu na osobna računala, no brojni potencijalni problemi prijete i vlasnicima smartphonea, a to se pogotovo odnosi na telefone i tablete koji rade na Androidu. Najviše su ugroženi korisnici koji aplikacije ne skidaju samo s trgovine aplikacijama Google Play, već s raznih neslužbenih trgovina na kojima nema nikakve provjere sigurnosti aplikacija. Ipak, iz Googlea su se pohvalili kako je, kada je sigurnost u pitanju, njihov mobilni operativni sustav danas puno sigurniji u odnosu na razdoblje od prije nekoliko godina. Ova je kompanija tako prošle godine uložila dodatne napore i resurse u poboljšanje sigurnosti i zaštitu od malicioznih aplikacija u službenoj trgovini aplikacijama te u potrazi za malwareom danas dnevno skeniraju čak šest milijardi aplikacija na 400 milijuna uređaja.

Također, poboljšali su i algoritme zadužene za pretragu potencijalno štetnih aplikacija, zbog čega su danas pametni telefoni koje pokreće Android i njihovi korisnici puno sigurniji. Danas su potencijalno štetne aplikacije instalirane na manje od 0,15 posto uređaja na kojima se aplikacije skidaju samo s Googlea Play te je 40 posto manja mogućnost da će korisnici skinuti štetnu aplikaciju na svoj telefon ili tablet. Prije tri godine tako je u Googleu Play otkriveno 35 aplikacija zaraženih malwareom, a prošle je godine jedna ruska aplikacija zarazila između 5 i 10 milijuna Androida – s obzirom na velike napore koje Google danas ulaže u sigurnost, u ovoj se kompaniji nadaju kako se u budućnosti takve stvari više neće ponavljati.  

Izvor: Huffington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti