Angela Merkel na udaru ruskih trolova

Angela Merkel nedavno je otvorila profil na Instagramu, a odmah nakon objave prve fotografije ruski trolovi počeli su s kritizirati Merkel i njemačku politiku i pisati pohvale 'najboljem predsjedniku' Putinu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2015. / 08:57

Angela Merkel na udaru ruskih trolova

Prije nekoliko mjeseci novinari su objavili detaljne informacije o ruskoj 'vojsci trolova', odnosno stotinama blogera koji iz jedne zgrade u St. Petersburgu šire rusku propagandu po internetu. Njihovi su zadaci raznoliki te uključuju pisanje blogova o svakodnevnim temama u koje svakih nekoliko dana ubace i tekst o Putinu i Rusiji, odnosno negativan članak o SAD-u ili Ukrajini, ali i pisanje komentara po društvenim mrežama i na internetskim stranicama poznatih (pretežno zapadnih) medija. Na udaru ruskih trolova nedavno se našla i 'najmoćnija žena svijeta' Angela Merkel koja je, u skladu s trendovima među političarima, otvorila profil na društvenoj mreži Instagram na kojoj je već objavila više od pedeset fotografija.

Širenje propagande: Ruska 'vojska trolova' osvaja internet

No, nakon otvaranja profila vjerojatno nije očekivala brojne negativne komentare (često i na ruskom jeziku) u kojima se kritizira nju i Njemačku, a hvali se Vladimir Putin. Merkel se na udaru trolova našla već nakon objave prve fotografije na kojoj je prikazana sa svojim suradnicima te su neki korisnici u komentarima napisali kako ih podsjeća na Hitlera u bunkeru pred kraj Drugog svjetskog rata, dok su neki napisali kako će 'Rusi uskoro ponovno biti u Berlinu'. Slični komentari  u kojima se kritizira Merkel i njemačka politika objavljeni su ispod svih do sada objavljenih fotografija na njenom profilu na Instagramu – pri čemu su najviše kritizirali fotografiju na kojoj se nalazi ukrajinski predsjednik Poroshenko, a jedine pozitivne komentare dobila je fotografija na kojoj se nalazi Vladimir Putin za kojeg su napisali kako je 'veliki čovjek i najbolji predsjednik'.

Ekipa koja vodi njen profil na Instagramu stalno briše takve komentare, no nakon što ih obrišu, trolovi ponovno upisuju iste uvredljive komentare. Problema s trolovima i uvredljivim komentarima na društvenim mrežama ima i američki predsjednik Obama koji se, nakon nedavnog pokretanja profila na Twitteru, našao na udaru korisnika koji su ga rasistički vrijeđali i prijetili mu. 

Izvor: BBC

Foto: Instagram

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti