'Anti-Facebook': Može li nova društvena mreža ugroziti Fejs i Twitter?

Ello je društvena mreža na kojoj nema oglasa, ali je po ostalim stvarima manje-više slična Facebooku – korisnici imaju profile, objavljuju statuse i fotografije, komentiraju objave i slično

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2014. / 10:27

'Anti-Facebook': Može li nova društvena mreža ugroziti Fejs i Twitter?

Podatke o više od milijardu korisnika društvenih mreža poput Facebooka i Twittera ne posjeduju niti sami korisnici niti te društvene mreže – posjeduju ih oglašivači. Svaku objavu i fotografiju koju podijelite na društvenim mrežama, svako povezivanje s drugim korisnicima i praćenje linkova se snima, bilježi i pretvara u podatke. Te podatke kupuju oglašivači i na temelju njih korisnicima prikazuju oglase, a korisnici su samo 'proizvod koji se kupuje i prodaje'.

Na ovaj je način na novoj društvenoj mreži Ello opisan način na koji radi većina današnjih društvenih mreža, a oni to žele promijeniti. Ekipa koja je osnovala ovu mrežu (neki je mediji nazivaju 'anti-Facebookom') kaže kako postoji bolji način i bolje mjesto za povezivanje, komuniciranje i dijeljenje sadržaja, mjesto u kojem korisnici neće biti proizvod. Na ovoj društvenoj mreži nema oglasa, ali je po ostalim stvarima manje-više slična Facebooku jer korisnici imaju profile, objavljuju statuse i fotografije, komentiraju objave i slično. Ello je poput Facebooka, samo manje korporativan i bez pritiska dioničara kojima je jedini cilj što veća zarada, komentirali su na stranici Giga OM novu mrežu koja bi se, kako bi privukla što veći broj korisnika koji traže alternativu Facebooku, trebala držati početne filozofije (bez oglasa), no do problema bi moglo doći u budućnosti kada osnivači, ali i fondovi koji su spremni uložiti u nju odluče početi zarađivati.

Trenutni korisnici ove mreže žele da Ello ostane dosljedan toj filozofiji prema kojoj korisnici nisu proizvod čiji će se podaci prodavati i kupovati te, umjesto putem oglašavanja, da zarađuju na nekim premium opcijama. Na ovaj način, Ello bi mogla biti prva mreža koja će biti u potpunosti optimizirana za korisnike jer će sami korisnici birati (i plaćati) koje opcije žele imati i ništa im neće biti nametnuto (poput npr. Timeline na Facebooku i slično).

 Također, Ello ne zahtijeva korištenje pravih osobnih podataka, a kako su korisnicima u posljednje vrijeme anonimnost i privatnosti sve važniji, to bi mogla biti još jedna prednosti ove mreže u odnosu na Fejs tako da će sav izbor oko podataka koje će koristiti i stvari koje će dijeliti biti na samim korisnicima. Ova društvena mreža još je u testnoj fazi i za njeno korištenje potrebno je zatražiti pozivnicu, a trenutno nije poznato kada bi mogla postati dostupna svima. 

Foto: Ello

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti