Aplikacija za fitness otkrila lokacije špijuna i vojnog osoblja

Nakon informacija o sigurnosnom propustu Polar je blokirao pristup karti na kojoj su se nalazili podaci o lokacijama korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.07.2018. / 16:18

Trčanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Pametni satovi i fitness-narukvice te aplikacije za praćenje aktivnosti sve su popularniji, a često ih koriste i špijuni, agenti i vojnici diljem svijeta. Početkom godine otkriveno je kako su zahvaljujući jednoj takvoj aplikaciji (Strava) otkriveni brojni povjerljivi podaci o kretanju vojnika i tajnim vojnim bazama, a sada su otkriveni novi problemi s još jednom popularnom aplikacijom Polar Flow.

Novinari su otkrili kako se moguće dokopati informacija koje je pohranio Polar Flow i iskoristiti ih, među inim, i za identifikaciju zaposlenika koji rade u vojnim bazama i državnim uredima brojnih zemalja. Koristeći propust u sigurnosnim postavkama ove aplikacije moguće je ne samo dokopati se javnih podataka koje korisnici sami dijele, već i informacije korisnika s privatnim profilom.

Nakon što su objavljene te informacije, Polar je privremeno blokirao pristup Exploreru, karti na kojoj su se nalazili podaci o lokacijama korisnika, a zahvaljujući propustu nije postojalo ograničenje broja zahtjeva za korisničkim informacijama aplikacije, pa je postojala mogućnost da se jedna osoba dokopa informacija milijuna korisnika koji su svoje svakodnevne fizičke aktivnosti pratili putem Polar Flowa.

Zahvaljujući tim informacijama i saznanjima o lokacijama vojnih baza, ureda državnih služi i slično bilo je moguće pronaći korisnike koji vježbaju u bazama i pratiti njihovo kretanje i lokacije vježbanja. Podaci kojih su se novinari koji su istraživali ovaj propust dokopali omogućili su im identifikaciju više od 6400 korisnika koji su vježbali na tzv. osjetljivim lokacijama – riječ je o zaposlenicima američke Agencije za nacionalnu sigurnost, Bijele kuće, britanske obavještajne agencije Mi6, nuklearnih postrojenja, zatvora itd.

Koristeći te podatke, svatko je mogao pratiti kretanje npr. vojnika koji se u Iraku bore protiv IS-a, obavještajce i njihovo kretanje te dobiti širu sliku o objektima/organizacijama koje posjećuju, gdje žive i slično.

Zanimljivo, pronađene su čak i aktivnosti stranih vojnih i obavještajnih agenata koji su trčali i vježbali u blizini američkih vojnih i državnih lokacija, što može ukazivati čak i na potencijalnu špijunažu.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti