Aplikacija za mobilno bankarstvo slavi 10. rođendan

m-zabu danas koristi gotovo 350.000 građana, prosječni korisnik pristupa joj 24 puta mjesečno, a dvostruko je popularnija od bankomata.

Martina Čizmić | 27.11.2017. / 13:04

Mobilno bankarstvo (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Aplikacija za mobilno bankarstvo Zagrebačke banke – m-zaba – predstavljena je korisnicima u Hrvatskoj prije deset godina. Tada, 2007. godine, još uvijek nisu postojale brojne tehnološke inovacije i rješenja koja su danas dio svakodnevice. Čak i prvi iPhone i Amazonov Kindle, predstavljeni 2007., zapravo su vršnjaci m-zabe, dok su potrošači za Androidove pametne telefone i preglednik Google Chrome morali čekati 2008. Foursquare i Bitcoin predstavljeni su 2009., a Instagram, iPad ili operacijski sustav Windows Phone tek 2010. godine.

Posljednjih pet godina broj korisnika m-zabe narastao je tri puta pa ovu uslugu danas koristi skoro 350.000 građana. Prosječni korisnik pristupa joj 24 puta mjesečno te ju koristi gotovo dvostruko češće nego bankomate, što potvrđuje sklonost potrošača brzim i jednostavnim rješenjima. Zanimljiv je i podatak kako svaki drugi klijent Zagrebačke banke u dobi od 18 do 39 godina koristi m-zabu. Također, korisnici m-zabu, osim za uvid u stanje računa i plaćanje režija, sve više koriste za plaćanje i ugovaranje proizvoda i usluga. Tako je broj proizvoda i usluga ugovorenih putem m-zabe porastao 44% u odnosu na prošlu godinu. Inače, većina plaćanja u m-zabi obavi se putem usluge m-foto plati kojom jednostavno skeniraju svoje uplatnice i provedu plaćanje.

Zagrebačka banka prošloga je tjedna predstavila i uslugu m-novčanik koji je dostupan u novoj verziji m-zabe za Androide, a omogućava plaćanje mobitelom na prodajnim mjestima na način koji nalikuje dosadašnjem plaćanju karticom. Plaćanje mobitelom moguće je na POS uređajima koji prihvaćaju beskontaktne Mastercard i Maestro kartice, a trenutno je za korištenje u m-novčaniku moguće odabrati go!card Mastercard karticu. Zaba je ljetos uvela i otvaranje računa bez prisustva bankara. Račun se ugovara preko mobitela, a sve što je korisnicima potrebno je pametni telefon te valjana osobna iskaznica. Ova mogućnost idealna je za sve one koji hitno trebaju račun u banci, a nemaju vremena otići do poslovnice. Na taj je način prvi put na tržištu moguće otvoriti tekući ili žiroračun u bilo koje doba dana i bilo gdje.

 

Obilježavanje 10 godina postojanja m-zabe komentirala je Dijana Hrastović, članica uprave Zagrebačke banke, istaknuvši da je jedan od prioriteta Zagrebačke banke svakako digitalizacija poslovanja.

 

Napredak tehnologije snažno utječe na promjenu navika i očekivanja potrošača koji žele brza, jednostavna i sigurna rješenja, a naš je odgovor digitalizacija naših usluga. Zaba ima najveći broj korisnika internetskog i mobilnog bankarstva u Hrvatskoj, što pokazuje da smo s inovacijama poput e-poslovnice, m-novčanika i mogućnosti otvaranja računa mobitelom putem selfieja na pravom putu. Zato vjerujemo da našu m-zabu čeka još puno novih digitalnih inovacija i još mnogo 'okruglih' rođendana, naglasila je Hrastović.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti