Aplikacije prelaze na tamnu stranu i to nam se sviđa

Google navodno priprema i Android za prelazak na tamnu stranu.

Martina Čizmić | 11.03.2019. / 08:24

Pametni telefon (Foto: Getty Images)

Sve više omiljenih mobilnih aplikacija prelazi na tamnu stranu. Točnije, uvode opciju "dark mode" ili mračne verzije, koje zbog kontrasta još više olakšavaju njihovo korištenje, ali i štede bateriju mobilnog telefona.

Iako su korisnici iOS-a i Androida već ranije mogli, igrajući se u postavkama svojih uređaja, uključiti inverziju boja te tako najsvjetlije teme pretvoriti u najtamnije, to nije uvijek bilo najsretnije rješenje. Boje su bile čudne, fotografije su postale neprepoznatljive, a ovisno o verziji operativnog sustava koji ste imali na uređaju, možda čak ni niste mogli u potpunosti uživati u takvom, priručnom rješenju.

No s novim verzijama operativnih sustava uvedene su i opcije poput "Digital balance", koje su korisnicima omogućile da uključe "sivilo" ekrana i tako lakše koriste uređaj tijekom večernjih i noćnih sati. Brojni su korisnici tu mogućnost iskoristili i za rad tijekom dana.

Čak je i Google priznao da, ako na pametnom telefonu koristite tamnu temu, možete produljiti trajanje baterije.

Slika nije dostupna Iz Googlea objasnili kako produžiti trajanje baterije na smartphoneu: Prijeđite na tamnu stranu!

Prednosti tamne ili noćne verzije prepoznale su i brojne aplikacije, pogotovo one za dopisivanje pa tako u posljednje vrijeme i one uvode tu opciju. Glavna je prednost te "tamne verzije" što fotografije, gifovi i emotikoni ostaju "normalni" dok je pozadina u prozorima za dopisivanje tamna.

Korisnici već sad mogu prebaciti svoj Facebook Messenger na tamnu stranu i uživati u dopisivanju s tamnom pozadinom.

Facebook Messenger Za noćne ptice: Otključajte "mračno" dopisivanje u Messengeru jednim emojijem

Istim su smjerom krenuli i u Viberu, ali i u popularnoj aplikaciji za kolaboraciju i dopisivanje na radnom mjestu - Slack.

I dok je za aktivaciju u Viberu dovoljno ažurirati aplikaciju i odabrati "dark mode" u postavkama, za Slack će korisnici morati još malo pričekati. Ili se pridružiti beta-testerima - odabrati opciju "Join Beta", upisati svoju e-adresu i potom ažurirati aplikaciju.

Još jedna aplikacija priprema prelazak na tamnu stranu - Google Chrome. Iz Googlea su najavili kako već rade na tamnoj verziji svog preglednika, ali i da bi ta mogućnost korisnicima mogla postati dostupna za koji mjesec.

Osim toga, Google navodno priprema i Android za prelazak na tamnu stranu. To bi mnogim korisnicima, pogotovo onima koji provode mnogo vremena na pametnom telefonu ili imaju problema s vidom, uvelike olakšalo korištenje. A i činjenica da štedi bateriju nije naodmet.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti