Apple dogovara zanimljivo partnerstvo koje bi trebalo učiniti sljedeću generaciju iPhonea još boljom?

Za službenu potvrdu i objavu morat ćemo se još malo strpjeti.

Martina Čizmić | 11.05.2024. / 10:50

Apple iPhone X (Foto: Apple)

Apple je ozbiljno odlučio krenuti s uvođenjem AI značajki u svoje uređaje. Ponajprije u pametne telefone. Iako iPhone već ima znatan broj AI značajki koje korisnici svakodnevno koriste, one su zapravo skrivene.

No, čini se da bi sljedeća generacija iPhonea mogla dobiti dodatan set AI značajki i to, kako javlja Bloomberg, zahvaljujući budućem partnerstvu s OpenAI-jem.

Izgaranje na poslu, ilustracija AI utrka uzima svoj danak: Zaposlenici u tehnološkim kompanijama pod velikim su pritiskom i na rubu izgaranja

Iako iz Applea, već tradicionalno, ne otkrivaju nikakve informacije, Bloomberg izvještava kako je Apple bliži dogovoru o partnerstvu s OpenAI-jem i korištenju ChatGPT-a. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, dvije su tvrtke na korak do službenog partnerstva i to nakon što je Apple dugo pregovarao s Googleom o korištenju njihovog AI alata, Gemini.

Zanimljivo, Apple je već ranije najavio da će njegov virtualni asistent, Siri, postati "još pametniji" uvođenjem dodatnih AI značajki, a što bi to točno moglo biti, možda ćemo saznati već u lipnju na Appleovoj konferenciji WWDC.

S druge strane, OpenAI je najavio predstavljanje novih značajki ChatGPT-a već sljedećeg tjedna, uoči Googleove konferencije I/O.

Tim Cook Apple u ofenzivi: Zaposlili su brojne stručnjake iz Googlea i pokrenuli tajnovitu AI kompaniju u Švicarskoj

Partnerstvo između OpenAI i Applea omogućilo bi tom proizvođaču pametnih uređaja da uhvati korak s drugim proizvođačima, a istovremeno mu kupilo nešto vremena da razvije vlastitu umjetnu inteligenciju i dodatne značajke. Za pretpostavit je da bi, u prvom valu, te značajke mogle biti veoma slične onima koje već imaju Googleovi Pixel i Samsungovi Galaxy S24 telefoni - od uređivanja fotografija pomoću generativne umjetne inteligencije, preko transkripcije glasovnih zapisa, pa do generiranja teksta i sličnog.

No, za službenu potvrdu i objavu morat ćemo se još malo strpjeti.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti