Apple ipak kreće u osvajanje tržišta automobila?

Mrežom se ponovno šire glasine o Appleovim ambicijama na automobilskom tržištu te dio analitičara vjeruje kako je Cookov cilj razvoj vlastitog vozila i softvera koji će njime upravljati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2018. / 17:28

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Proteklih godina internetom su kružile različite glasine o Appleovim planovima na automobilskom tržištu – od informacija kako razvijaju vlastiti autonomni i električni automobili pa do raspuštanja odjela zaduženog za razvoj automobila i orijentacije samo na autonomnu tehnologiju koju će licencirati drugim kompanijama. No, ne misle svi da je Tim Cook odustao od Appleovog automobila – analitičari Robert Cihra i Amil Patel vjeruju kako razvoj iCara (ili kako bi se već njihov automobil zvao) savršeno pristaje uz poslovni model ove kompanije koji je prvenstveno fokusiran na proizvode.

Iako je zarada od servisa poput iClouda i Apple Musica sve veća, ova kompanija i dalje najveći profit ostvaruje prodajom hardvera. Također, Appleu je potrebno osvajanje novih tržišta koja će dati nove mogućnost rasta i zarade.

Iz Applea o svojim planovima na ovom tržištu, naravno, šute, no poznato je kako trenutno testiraju softver za autonomnu vožnju na kalifornijskim cestama, a analitičari podsjećaju kako Apple nikada nije licencirao svoju glavnu tehnologiju drugim kompanijama, već je softver koji razvijaju uvijek primarno namijenjen njihovim proizvodima.

Dakle, ako Apple razvija softver koji će u budućnosti upravljati automobilima, on će taj softver koristiti upravo na svojim vozilima koje će razviti sami, odnosno u suradnji s partnerima, smatraju Cira i Patel. Tako bi Apple mogao kontrolirati cjelokupno iskustvo budućeg autonomnog automobila, odnosno i njegovu proizvodnju, ali i softver koji će biti zadužen za upravljanje vozilom .

Robert Cihra smatra kako tehnologija uvelike mijenja ovo tržište te bi Apple na njemu mogao donijeti velike promjene – kako su npr. mijenjali glazbeno tržište, tržište pametnih telefona i tableta s iPodom, iPhoneom i iPadom, a kako je Apple već dobro poznat brand kojeg se povezuje s luksuzom i skupim cijenama, mogli bi odmah napasti sam vrh tržišta na kojima su marže, odnosno zarada najveća.

Postoji i mogućnost, a dio analitičara upravo to vidi kao budućnost cjelokupnog automobilskog tržišta, da Apple razvije servis sličan Uberu koji će ljudima omogućiti pozivanje taksija putem aplikacije, no umjesto ljudi tim bi vozilima upravljala računala.

Sve su ovo samo nagađanja, no jasno je kako je tržište automobila Appleu iznimno zanimljivo te se nadamo kako ćemo uskoro saznati neke konkretnije planove Cooka i ekipe.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti