Apple je dvije godine ispred konkurencije

Tek 2019. možemo očekivati veći broj telefona koji će biti opremljeni tehnologijom 3D prepoznavanja lica kakvu je Apple predstavio na iPhoneu X.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2018. / 10:52

Apple iPhone X (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Apple je prošle godine predstavio iPhone X s jednim velikim novitetom – tehnologijom Face ID za prepoznavanje lica i identifikaciju korisnika koja je zamijenila klasičnu tipku Home i senzor za otiske prstiju. Face ID koristi kamere i senzore kojima može brzo identificirati lica korisnika i otključati telefon, odnosno tom se tehnologijom može potvrditi plaćanje, kupovina s trgovine aplikacija i slično.

Tehnologija koju Apple koristi za Face ID nije samo obična tehnologija prepoznavanja lica, već ona prepoznaje 3D model lica korisnika te je ovo budućnost otključavanja telefona. Prema Gartneru, 2021. godine oko 40 posto pametnih telefona trebalo bi imati ovakvu 3D tehnologiju za prepoznavanje lica.

Trenutno je Apple dominantna kompanija na ovom tržištu koja je čak dvije godine ispred konkurencije i modela koje pokreće Android, komentirali su za medije proizvođači komponenta za ovu tehnologiju. Tek 2019. možemo očekivati veći broj Androida koji će biti opremljeni tehnologijom 3D prepoznavanja lica. Razlog je takve Appleove prednosti u činjenici što su se na vrijeme pobrinuli za monopolizaciju opskrbnog lanca i komponenti.

Prema informacijama proizvođača komponenti poput Viavi Solutionsa, Finisara i AMS AG-a, trenutno se ne može proizvesti dovoljno dijelova za druge kompanije, jer sve komponente završavaju na Appleovoj adresi. Poseban je problem s tzv. VCSEL laserima. Kako bi osigurao dovoljne količine ove tehnologije, Apple je prošle godine uložio skoro 400 milijuna dolara u Finisar, tvrtku koja je specijalizirana za proizvodnju tih lasera.

Takvim agresivnim potezima i monopolizacijom opskrbnog lanca Apple ne samo da je sebi osigurao dovoljne količine potrebnog hardvera i tehnologije već je na i spriječio konkurentske kompanije u razvoju telefona s tehnologijom poput Face ID-ja, barem na neko vrijeme.

Proizvođači komponenata vjeruju kako će situacija na tržištu postati stabilnija tijekom sljedeće godine te ćemo 2019., skoro dvije godine nakon iPhonea X, na tržištu vidjeti Androide koji će koristiti ovu tehnologiju.

Iako i telefoni drugih kompanija dolaze s tehnologijama prepoznavanja šarenice i lica, na Digital Insideru napominju kako se one ipak ne mogu mjeriti s Appleom i Face ID-jem.

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti