Apple je fokus prebacio na novi uređaj, cilj je - niža cijena

Poznati Appleov analitičar objavio je nove insajderske informacije o planovima za naredno razdoblje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2023. / 09:41

Tim Cook (Foto: Afp)

S VR uređajem Apple Vision Pro kompanija ulazi na potpuno novo tržište, a prema dosadašnjim informacijama, čini se kako bi on trebao biti puno bolji od svih postojećih i sličnih uređaja za virtualnu i proširenu stvarnost. No čak i u slučaju da se Vision Pro pokaže revolucionarnim i oduševi javnost svojim mogućnostima, jedno je sigurno - ne treba očekivati veliku njegovu veliku prodaju. A razlog je jasan - cijena.

Mark Zuckerberg Zuckerbergova je kompanija "u strahu od Applea"

Mnogi kojima je taj uređaj zanimljiv sigurno neće htjeti (a neki niti moći) izdvojiti čak 3500 dolara za njegovu kupovinu, čega su svjesni i u Appleu. S prvim modelom žele samo demonstrirati mogućnosti uređaja, kao i svoje tehnologije kako bi privukli pozornost korisnika.

Fokusirani na jeftiniji uređaj

Dok se pripremaju za prodaju Visiona Pro, ekipa u Appleu resurse usmjerava na novi uređaj za virtualnu realnost u kojem bi fokus trebao biti upravo na nižoj cijeni, kako bi privukao što veći broj korisnika. Tako barem tvrdi pouzdani analitičar Mark Gurman s Bloomberga, koji je dobro upućen u situaciju u kompaniji. Prema njegovim insajderskim informacijama, jeftiniji VR uređaj sada je prioritet u kompaniji, zbog čega su neki drugi proizvodi, poput AR naočala, pali u drugi plan.

Niti nova i cjenovno pristupačnija verzija Visiona Pro ne bi trebala biti jeftina i Gurman kaže kako u Appleu žele da prodajna cijena bude između 1500 i 2500 dolara. Nižu cijenu žele postići izbacivanjem nekih opcija poput EyeSighta. Pomoću te opcije na vanjskim se ekranima prikazuje lice i oči osobe koja nosi uređaj na vanjskom zakrivljenom OLED ekranu, kako bi se omogućila prirodnija komunikacija osobe koja nosi uređaj s drugim osobama u prostoriji. Također, kompanija namjerava izbaciti dio kamera i senzora kako bi postigla uštede.

Apple Poznati analitičar objavio Appleove planove za 2024.: U glavnom fokusu je jedan proizvod i to nije novi iPhone

Osim jeftinijeg uređaja za virtualnu stvarnost, Gurman kaže kako Apple razvija i nasljednika Visiona Pro, koji će također biti uređaj vrhunskih mogućnosti i visoke cijene. Najveći fokus pri njegovu razvoju bit će smanjenje težine i ugodnost nošenja, odnosno Appleovi inženjeri pokušat će napraviti lakši uređaj, a jasno, možemo očekivati i snažniji hardver.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti