Apple u planu ima Vision One, nasljednika “najnaprednijeg elektroničkog uređaja” koji će biti prilično jeftiniji

S modelom Vision Pro Apple je napravio prvi korak u osvajanju tržišta uređaja koji bi nam jednom mogli zamijeniti čak i pametne telefone.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2023. / 20:52

Apple Vision Pro (Foto: Apple)

Apple je početkom prošlog tjedna napokon najavio naočale za proširenu i virtualnu stvarnost za koje prilikom predstavljanja nisu štedjeli epitete. Tim Cook tako ih je opisao najnaprednijim elektroničkim uređajem koji je do sada napravljen i koji će promijeniti način na koji komuniciramo, radimo i družimo se. Također, naglasio je kako bi Apple Vision Pro mogao biti revolucionaran uređaj koji će promijeniti način na koji koristimo tehnologiju u našim životima.

Tim Cook Apple predstavio pregršt novih uređaja i mogućnosti na WWDC-u, uključujući "najbrže računalo na svijetu"

Ipak, da sve ne bude tako savršeno, postoji i jedan mali problem, a to je - cijena. Jasno je kako će mali broj ljudi moći izdvojiti čak 3500 dolara za ove naočale, no na njih se može gledati kao na demonstraciju tehnologije koja bi trebala pokazati kakav je potencijal i mogućnosti VR/AR tehnologije.

Za sve one ostale koji žele proviriti kroz Appleov prozor u proširenu i virtualnu stvarnost Tim Cook i ekipa pripremaju i cjenovno povoljnija rješenja. Od jeftinijih naočala, naravno, ne treba očekivati sve napredne mogućnosti Visiona Pro, no s tim uređajem Apple je visoko postavio ljestvicu na ovom tržištu tako da će biti zanimljivo vidjeti kakav uređaj pripremaju i kakvo će iskustvo donijeti.

O jeftinijim VR/AR naočalama priča se već neko vrijeme, a sada ih je ponovno spomenuo poznati analitičar Mark Gurman koji kaže da bi se na tržištu mogle pojaviti do kraja 2025. godine kao Apple Vision ili Apple Vision One. On je objasnio na koji bi način Cookova tvrtka mogla smanjiti troškove i predstaviti jeftiniji uređaj. Apple Vision (One) tako bi mogao imati ekrane slabije kvalitete, sporiji procesor, kao i manji broj kamera i senzora. Također, jeftiniji uređaj možda neće imati niti vlastite slušalice, već bi se korisnici mogli osloniti na vanjske slušalice AirPods.

Meta Quest Pro Uoči predstavljanja Appleova VR uređaja saznali smo detalje i o nadolazećem Metinu uređaju za virtualnu stvarnost

Ipak, oko određenih stvari ne treba očekivati kompromise. Gurman kaže kako su vanjski ekran (EyeSight) kao i sustav praćenja očiju i ruku za Appleove naočale važni na sličan način na koji je ekran osjetljiv na dodir važan za iPhone, dakle riječ je o neizostavnim tehnologijama za takav tip uređaja te njih možemo očekivati i u jeftinijim verzijama Visiona.

Osim te cjenovno prihvatljivije verzije AR/VR naočala, u planu je i nasljednik Visiona Pro s boljim procesorom za još jače performanse, no za taj uređaj trebat će sačekati još nekoliko godina te će, naravno, također biti jako skup.

Izvor: 9to5 Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti