Uoči predstavljanja Appleova VR uređaja saznali smo detalje i o nadolazećem Metinu uređaju za virtualnu stvarnost

Meta je unaprijedila svoj uređaj za virtualnu stvarnost, a njegovo predstavljanje očekujemo krajem godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.05.2023. / 15:23

Meta Quest Pro (Foto: Meta)

Slučajno ili ne, ali kojih tjedan dana prije nego bi Apple trebao predstaviti svoj prvi uređaj za virtualnu i proširenu stvarnost, na mreži su objavljene informacije o novom Metinom VR uređaju. Uređaj Quest 3 VR na tržištu se neće pojaviti prije kraja ove godine, ali poznati tehnološki novinar Mark Gurman već je dobio priliku isprobati njegov prototip.

Tim Cook Osoba koja je testirala potpuno novi Appleov uređaj oduševljena je performansama i iskustvom

U odnosu na prethodnika, odnosno aktualni uređaj Quest 2 VR, nova generacija Questa je lakša i tanja, traka za nošenje oko glave je čvršća, dok su bočne strane, umjesto od plastike, napravljene od tkanine, opisao je Gurman svoje prve dojmove novog Metina hardvera. Meta je napravila i promjene u dizajnu prednjeg dijela uređaja, kako bi u njega mogla smjestiti nove kamere i senzore pa tako Quest 3 VR ima ukupno 4 kamere i senzor dubine.

Što se tiče unutarnjih ekrana, iako je njihova rezolucija malo viša, jasnoća i prikaz slike slični su kao i na modelu Quest 2, smatra Gurman, no naglasio je i kako su općenite performanse uređaja, kao mogućnost prikaza kroz uređaj tijekom korištenja aplikacija za miksanu stvarnost značajno poboljšane u odnosu na prethodnika. Čak sam mogao koristiti svoj telefon dok sam nosio uređaj, što mi se često činilo nemogućim dok sam nosio Quest 2, objasnio je poboljšanja na novom uređaju.

Quest 3 VR trebao bi pokretati Qualcommov čipset nove generacije XR2 zahvaljujući kojem će se aplikacije pokretati brže, a broj prikaza sličica u sekundi trebao bi biti konstantan.

Meta U Meti vjeruju kako će njihova tehnologija postati važna poput pametnih telefona

Uređaj ipak neće imati mogućnost praćenja pogleda, što je opcija dostupna na modelu Pro i omogućuje sustavu prilagodbu resursa na područja na koje korisnik gleda. Uspjeh ovog uređaja, među inim, ovisit će i o njegovoj cijeni. Službeno informacija nema, no predviđa se kako će biti skuplji u odnosu na Quest 2 (koji stoji 400 dolara), no bit će jeftiniji od modela Quest Pro čija je cijena na početku iznosila 1500 dolara, no nedavno je snižena na tisuću dolara.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti