Apple predstavio pregršt novih uređaja i mogućnosti na WWDC-u, uključujući "najbrže računalo na svijetu"

Pregršt novih uređaja i softverskih novosti predstavljeno je na Appleovoj WWDC konferenciji. Nešto će biti dostupno odmah, a nešto tek na jesen.

Martina Čizmić | 05.06.2023. / 21:22

Tim Cook (Foto: Screenshot)

Apple je svoju developersku konferenciju WWDC najavio kao, najveću do sad. I možemo slobodno reći da nije razočarao. Tijekom dva sata predstavljen je pregršt novih uredađaja, novih mogućnosti u operativnim sustavima, ali i dugoočekivane naočale za proširenu i virtualnu stvarnost Vision Pro. 

No, krenimo od samog početka. I ove je godine, umjesto uživo, predstavljanje odrađeno ranije snimljenim obraćanjima. Tako je Tim Cook u dvorištu Appleovog Cupertino kampusa podsjetio gledatelje koliko je WWDC važan dio Appleovog svijeta. Podsjetio je i kako ove godine App Store slavi 15. godina i potom potvrdio ono što su svi očekivali.

Danas ćemo najaviti neke od najvećih novosti do sad, rekao je Cook.

15-inčni MacBook Air

Kako je bilo očekivano, predstavljen je novi proizvod temeljen na Appleovom čipsetu, 15-inčni MacBook Air. Prilikom predstavljanja, Kate Bergon je istaknula  kako se radi o uređaju debelom tek 11,5 milimetara i 1,5 kilograma te naglasila kako je to najlakši 15-inčni laptop na svijetu. Uz već poznati Appleov retina display, M2 čip koji omogućuje 12 puta veću brzinu nego isto računalo pogonjeno Intelovim procesorima ovaj uređaj ima i bateriju s trajanjem od 18 sati.

Istaknula je kako je novi MacBookAir 15 dva puta brži i dva puta izdržljiviji od drugih prijenosnih računala.

To je jedino računalo koje ima sve, rekla je prilikom predstavljanja.

Cijena mu kreće od 1299 dolara i moguće ga je odmah naručiti. Istovremeno starijim MacBook Airovima cijena je smanjena za otprilike 100 dolara.

MacBook Air 15 (Foto: Apple)

Mac Studio i Mac Pro

MacStudio, malo desktop računalo koje je Apple predstavio prošle godine, dobilo je prvu veliku nadogradnju. 

Jennifer Munn je istaknula kako će novi MacStudio dobiti nadogradnju Appleovim čipom M2 Max, što će omogućiti 50 posto brže renderiranje slika, a ujedno ga učiniti četiri puta bržim od drugih računala.

Predstavila je novi čip iz Applea - M2 Ultra, koji zapravo čine 2 M2 Max čipa s 24 jezgrenim procesorom, 76-jezgrenim GPU, 32-jezgrenim Neural Engineom i ukupno 192 GB memorije, što je 50 posto više od M1 Ultra.

Namijenjen prije svega strojnom učenju koje zahtjeva velike količine snage.

Bit će dostupan u Mac Studiju, što bi trebalo osjetno ubrzati mogućnosti obrade videa i fotografija, čime će, tvrde u Appleu, postati najjače računalo na svijetu namijenjenu obradi videa i fotografija.

MacPro također dobiva M2 Ultra čip, što će ga činiti tri puta bržim od istog računala s Intelovim čipom. Media Engine ubrzava pomoću čak sedam Afterburner kartica i šest video kartica, a zahvaljujući PCI utorima, korisnici će moći ugraditi dodatne kartice i tako prilagoditi uređaj sebi. 

Sve to po cijeni od 1999 dolara za Mac Studio, dok će Mac Pro stajati od 6999 dolara.

Iz Applea su istaknuli kako je ovime završena tranzicija njihovih uređaja na isključivo Appleove čipove.

Nikad nije bolje vrijeme za prelazak na Apple, zaključili su i nastavili s predstavljanjem.

Apple Mac Studio i Mac Pro (Foto: Apple)

Novosti u operativnim sustavima

Integracija hardvera i softvera oživljava naše proizvode, kaže Cook i najavljuje novosti u svim Appleovim operativnim sustavima.

Craig Federighi predstavio je nove mogućnosti iOS-a 17. Najavio je najveće promjene u tri temeljne aplikacije - aplikaciji za zvanje, slanje poruka i FaceTime.

Uvode se personalizirani posteri kontakata, svojevrsne kartice koje će korisnici moći sami odabrati i urediti te na nju staviti svoju fotografiju ili emoji i koristiti ju kao svoju "digitalnu posjetnicu" prilikom obavljanja video poziva ili razmjene kontakata s drugim korisnicima. 

Live Voicemail, nova je opcija koja stvara transkript glasovne pošte u stvarnom vremenu, a korisnik u svakom trenutku može prekinuti ostavljanje glasovne pošte i javiti se na poziv. 

Glasovna video poruka dolazi na FaceTime. Kad se nekog zove i ta se osoba ne može javiti, osoba koja zove moći će ostaviti glasovnu video poruku, koju će korisnik pregledati naknadno. 

Apple iOS 17 (Foto: Apple)

Poruke dobivaju filtere za pretraživanje kako bi korisnici lakše pronašli poruku koju traže. Tako će biti lakše odgovoriti na poruku, a uvodi se i opcija transkripcije audio poruka za trenutke kad preslušavanje nije moguće. Također, sad je moguće direktno iz razgovora podijeliti lokaciju s drugom osobom, a opcija Check in omogućuje da korisnici automatski jave drugoj osobi da su sretno stigli kući. A ako se ne jave, aplikacija može automatski poslati lokaciju korisnika, da li se on kreće, kakva mu je razina baterije i slično.

Dolaze i nove "naljepnice" odnosno nove sličice kojima se mogu doraditi razgovori - doslovno je moguće zalijepiti emoji ili sličicu kao komentar bilo gdje na ekranu. Moguće je napraviti i vlastitu naljepnicu, čak i animiranu naljepnicu direktno iz fotografije. Naljepnice je moguće dodati bilo gdje gdje je bilo moguće dodati emojije, čak i u aplikacije koje nisu napravljene u Appleu.

Novosti i kod AirDropa. Sad je moguće dijeliti broj telefona putem AirDropa, točnije putem NameDropa. Dovoljno je približiti telefone i razmijenit će se posteri kontakata. Moguće je napraviti isto i s Apple Watchem. Čak i ako se udaljite jedan od drugog, moguće je nastaviti prijenos podataka putem interneta.

Uvodi se i inteligentni način unosa podataka putem tipkovnice i glasa. Autocorrect koristi strojno učenje na samom uređaju, a sad koristi i predviđanje sljedećeg slova/riječi. Može popraviti gramatičke pogreške, ali i ako korisnik želi ostaviti baš tako kako je napisao. Prilagođava se riječima koje korisnik najčešće koristi i uči o njima kako bi mogao lakše predvidjeti rečenice.

Adeeti Ullal predstavila je novi način prisjećanja proteklih događaja, odnosno svojevrsno vođenje dnevnika na iPhoneu. Journal, nova aplikacija koja će biti dostupna kasnije ove godine, funkcionirat će poput dnevnika. Uređaj će sam učiti što su važni događaji u životu korisnika i predlagati događaje koje korisnici mogu ubaciti u Journal. Tako mogu ubaciti fotografije, zvukove, lokacije, ali i zapisati dodatne bilješke. Moguće je postaviti i podsjetnike za zapisivanje u dnevnik, ali i zaključati Journal kako bi zapisi ostali privatni.

StandBy, novo iskustvo ekrana s informacijama koje je moguće vidjeti s veće udaljenosti, kad iPhone nije u rukama odnosno kad je na punjenju. Korisnik može odabrati kakav će izgled sata biti, odabrati fotografije koje će biti prikazane, prikazati widgete i rasporede, dok će Siri davati vizualne rezultate. Prilagođava se uvjetima niske osvjetljenosti i smanjuje osvjetljenost ekrana za lakše čitanje informacija noću.

Siri više ne treba Hej Siri poziv za reakciju. Mape su dostupne i offline, a umjetna inteligencija prepoznaje osobe i likove na slikama te grupira u albume.

iPad OS

Final Cut Pro i Logic Pro dostupne na iPad-ima, a sa iOS 17 bit će dostupne nove razine personalizacije kroz Widgete i Lock Screen. Widgeti će omogućiti interakciju kako bi korisnici mogli odmah reagirati bez ulaska u aplikaciju. LockScreen će omogućiti personalizaciju početnog ekrana iPada. Moguće je odabrati bilo koju fotografiju, čak i "live photo", font i boju, a ostavljen je prostor i za widgete kako bi korisnici mogli odabrati što će vidjeti na zaključanom ekranu iPada.

Live Activities, na dnu ekrana prikazuju aktualne aktivnosti poput informacija o putovanju, dostavi hrane, sportskim rezultatima i slično.

Po prvi put na iPadu je dostupna aplikacija Health koja prati podatke o zdravlju. Sinkronizirano s iPhoneom, Apple Watchem, ali i uređajima drugih proizvođača.

Jenny Chen predstavila je nove mogućnosti uređivanja PDF-a na iPadu.  Zahvaljujući novom modelu strojnog učenja, automatski se prepoznaje prostor za ispunjavanje i nudi mogućnost ispunajvanja i slanja podataka direktno iz jedne aplikacije. PDF-ovi se sad nalaze direktno u aplikaciji Notes, gdje ih je moguće dodatno obrađivati, stvarati bilješke direktno na ekranu, ali i surađiati s drugima i vidjeti promjene u stvarnom vremenu. Suradnja uživo moguća je i kad osobe nisu blizu.

macOS

macOS Sonoma (Foto: Apple)

Iz Applea kažu kako će novi macOS omogućiti korisnicima da budu još produktivniji i kreativniji. Nova verzija macOS-a dobila je zanimljivo ime - Sonoma, po poznatoj regiji u kojoj se uzgajaju vina.

Obuhvaća nove čuvare ekrana (screensavere) koji mogu postati i pozadinske fotografije na radnoj površini. Widgets su dobili novo mjesto. Umjesto u centru za obavijesti, sad ih je moguće staviti na desktop gdje će biti stalno vidljivi, a kad se otvori neka druga aplikacija, widgeti postaju blago prozirni kako ne bi odvlačili pozornost. Moguće je upravljati widgetima s iPhonea i na Macu, dovoljno je da su uređaji blizu ili na istoj WiFi mreži.

Game mode

 Appleovi čipovi promijenili su način na koji se korisnici igraju na Mac-ovima, istaknuo je Jeremy Sandmel i predstavio Game mode, opciju koja omogućuje prioritiziranje korištenja CPU i GPU resursa za igranje. Funkcionira sa svim igrama.

Hideo Kojima predstavio je igru Death Stranding koja će doći na Mac ove godine. Igra će iskostiti sve nove hardverske i softverske mogućnosti Appleovih uređaja kako bi korisnicima potpuno uživanje u svim detaljima igra.

Nove mogućnosti Safarija

Videokonferencije na Mac-u dobivaju novi videoefekt koji uključuje prikaz slike osobe koja prezentira na istom ekranu na kojem je i prezentacija. Zahvaljujući Neural engineu i Appleovim čipovima odvaja se osoba od pozadine i stvara dojam kao da je prezentacija iza nje u stvarnom prostoru. Novi videoefekti su mogući u svim aplikacijama za videokonferencije poput Zooma.

Safari preglednik, kako kažu u Appleu, najbrži svjetski preglednik, sad ima dodatni sloj privatnosti. Zaključava privatne prozore kad se ne koristi, uklanja trackere koji prate aktivnosti na internetu, a omogućuje i sigurno dijeljenje lozinki s osobama kojima korisnik vjeruje. Profili omogućavaju različite profile za surfanje internetom - za posao i privatno, a u istom prozoru.

Posebno je zanimljiva mogućnost stvaranja web aplikacije za bilo koju internetsku stranicu, direktno iz Safarija. Tako korisnici mogu pristupiti stranici direktno iz "docka". 

AirPods Pro

Ron Huang predstavio je novosi koje dolaze na AirPods Pro. Prije svega tu je Adaptive Audio, koji kombinira dva načina slušanja u jedan kako bi se brzo prilagodio uvjetima u okolišu. Pomaže fokusirati se na ono što se sluša. Dovoljno je početi pričati i automatski se stiša glazba kako bi se čula druga osoba.

Novosti su i vezane uz AirPlay. Sad je moguće jednostavno podijeliti multimedijski sadržaj s drugim uređajima i korisnicima. Ako korisnici obično slušaju glazbu dok kuhaju večeru, AirPlay će automatski detektirati HomePod u kuhinji i ponuditi da slušaju glazbu tamo.

AirPlay će biti dostupan i u hotelima, gdje će pojednostaviti prebacivanje sadržaja na veliki ekran u sobi. Bit će dostupan u odbranim hotelima do kraja godine.

Novosti u Apple Music i Car Play vezano uz dijeljenje glazbe u automobilu - SharePlay. Automatski će biti omogućeno priključivanje iPhonea putnika glavnom iPhoneu i dijeljenje glazbe u automobilu.

AppleTV

FaceTime na AppleTV (Foto: Apple)

Novosti dolaze i na AppleTV. Tako je redizajniran glavni ekran za upravljanje aplikacijama na tvOS-u. A sad je i FaceTime dostupan na AppleTV-u kako bi se videopozivi obavljali na velikom ekranu. Povezuje se s iPhoneom ili iPadom kako bi iskoristio njegovu kameru za videopoziv. Sa SharePlay moguće je dijeliti sadržaj s AppleTV-a osobama na videopozivu.

WatchOS

Kevin Lynch predstavio je nove mogućnosti watchOS 10. Prije svega tu je novi način pogleda na informacije na zaslonu uređaja. Na zaslonu je moguće staviti portrete kontakata, s kotačićem pregledati widgete s informacijama, a Smart Stack uči koje su informacije najbitnije i njih prikazuje prve. Redizajnirali su i aplikacije za Apple Watch. Tako Activity App lakše prikazuje podatke preko cijelog ekrana.

Dolaze i nove aplikacije za aktivne korisnike - za bicikliste i planinare (informira gdje je zadnje zabilježen signal s mobilnog uređaja, ali i gdje je moguće napraviti poziv hitnim službama; nove topografske karte u SAD-u; podaci o planinarskim stazama). Novi API prati i najmanje pokrete ruke i promjene položaja sata, što omogućuje preciznije praćenje kod sportova poput golfa i tenisa.

Zdravstvene aplikacije pokrivaju dva nova područja - mentalno zdravlje i zdravlje očiju.

Mentalno zdravlje je važno koliko i fizičko, naglasak na mentalno zdravlje i brigu o umu. Moguće je zabilježiti raspoloženje i osjećaje u Mindfulness aplikaciji, što korisnika zabrinjava. Na Apple watchu i iPhoneu. Vidjeti statistiku i kako određene aktivnosti utječu na razposloženje. Ispunjavanje upitnika, kakav se koristi u kliničkim istraživanjima, može sugerirati kad je potrebno potražiti pomoć profesionalaca.

Fokusirali su se na smanjenje mijopije, odnosno kratkovidnosti koja obično počinje u djetinjstvu. AppleWatch može mjeriti koliko je vremena osoba provela na danjem svjetlu, roditelji mogu pratiti podatke. Screen Distance koristi TrueDepth kameru kako bi procijenilo koliko korisnik drži uređaj blizu lica i podsjeća da treba održavati određenu udaljenost.

Zdravstveni podaci su enkriptirani na uređaju i nikad nisu podijeljeni bez izravnog dopuštenja korisnika, ističu iz Applea.

OS-ovi su već dostupni kao bete developerima, a konačne verzije za korisnike bi trebale biti dostupne u jesen.

Na kraju je Cook predstavio još jednu ključnu stvar - naočale za virtualnu i proširenu stvarnost Apple Vision Pro. 

Apple Vision Pro A sad još jedna stvar: Apple predstavio dugoočekivane naočale za proširenu i virtualnu stvarnost - Vision Pro

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti