Apple je odlučio? Zbogom Touch ID - novi kralj je Face ID

Hoće li Apple doista u potpunosti odbaciti Touch ID tehnologiju s novim modelima iPhonea?

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 14.10.2017. / 13:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Prije nego je Apple predstavio svoj iPhone X puno se nagađanja bavilo Touch ID tehnologijom, mnogi su se nadali, neki su čak bili i uvjereni kako bi Apple mogao senzor čitača otisaka prstiju implementirati ispod zaslona ili na stražnju stranu uređaja. Na kraju se nije dogodilo, upravo to je jedan od rijetkih promašaja kada je u pitanju višemjesečno najavljivanje novih mogućnosti Appleovih pametnih telefona, jer su se ne tako rijetko pojavljivali “modeli” iPhone X koji su sugerirali da će Touch ID ipak pronaći svoje mjesto u uređaju…

Sada je priča dobila nastavak, iako smo još relativno daleko od 2018 godine, iako još službeno nema dostupnih iPhone X smartphonea na otvorenom tržištu, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih analitičara kada je Apple u pitanju, Ming-Chi Kuo objavio je kako od iduće godine Apple u potpunosti odbacuje Touch ID tehnologiju i okreće se Face ID mogućnostima koje je predstavio upravo s iPhone X smartphoneom. Je li ovo točno, tek ćemo vidjeti, no činjenica je kako je Ming-Chi Kuo možda i najpouzdaniji izvor predviđanja uopće.

Apple, tvrdi Kuo, smatra kako je njihova Face ID tehnologija daleko ispred konkurencije, pa tako iPhone nećete moći otključati “prevarom”, tako da senzore usmjerite prema fotografiji, nego je potrebno da senzori očitaju kompletne konture lica i povežu predefinirane točke. Bez obzira na to, mnogi su ipak skeptični i pomalo zabrinuti je li ovo najbolji i ispravan put, s naglaskom na nerazumijevanje navodne odluke da se Touch ID u potpunosti odbaci. Jesu li pametni telefoni iz iPhone 8 serije posljednji koji će nuditi Touch ID?

Teško je reći, ali svi se slažu kako ovakva Appleova odluka uopće nije nemoguća, niti je treba tretirati kao prvorazredno iznenađenje. Kako prenosi portal MacRumors, Ming-Chi Kuo je uvjeren i kako će Apple od iduće godine u potpunosti “umiroviti” i dizajn kućišta koji je krenuo s iPhone 6 serijom i zadržao se sve do “osmice”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti