Apple je 'ubio' finsku industriju!

Finski premijer u nedavnom je intervjuu rekao kako su njihove dvije najveće industrijske grane u velikim problemima, a krivac za to je - Apple

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2014. / 07:41

Apple je 'ubio' finsku industriju!

Početkom prošlog stoljeća dvije najveće industrije u Finskoj bile su mobilna i papirna industrija – malo više od deset godina poslije, obje industrije su u velikoj krizi koja se odrazila i na ekonomske probleme cijele zemlje pa čak i na pad kreditnog rejtinga. U razgovoru za CNBC finski premijer Alexander Stubb rekao je kako je jedan od krivaca za pad njihove 'šampionske industrije' – Apple, odnosno njihovih gadgeti iPhone i iPad.

'Malo je paradoksalno, ali mislim da bi mogli reći da je iPhone ubio Nokiju, dok je iPad ubio finsku industriju papira', komentirao je Stubb i dodao kako će se ove industrije ipak oporaviti. Mobilno tržište prije predstavljanja iPhonea bilo je totalno drugačije te su tržištem dominirale kompanije poput Nokije i BlackBerrya čiji su telefoni imali fizičke tipkovnice, a ekrani nisu bili osjetljivi na dodir – Nokia se nije na vrijeme prilagodila tržištu i upala je u velike probleme iz kojih se nije uspjela izvući te je na kraju ovu kompaniju preuzeo Microsoft. Krajem devedesetih i početkom ovog stoljeća Nokia je bila ne samo apsolutni lider mobilne industrije, nego su je, kako napominju na CNBC-u, mnogi smatrali predvodnikom cijele finske ekonomije.

Slično je bilo i s industrijom papira za koju se i ove godine najavljuje smanjenje zarade, a jedan od najvećih razloga za su tableti i čitači e-knjiga koji su najveća konkurencija tradicionalnoj novinskoj industriji. Alexander Stubb vjeruje da, u ovakvim trenutcima krize, često dolazi do povećanja inovacija i to bi ih moglo izvući iz krize. Osim problema s industrijama papira i mobilnih uređaja, još jedan od problema finske ekonomije jest i velika izloženost sankcijama Rusiji, a Stubb kaže da, kako bi Finska poboljšala svoju trenutno situaciju, potrebno je da vlada radi brže i učinkovitije te je potrebno provođenje strukturalnih reformi. 

Foto: Nokia

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti