Apple najavio kraj proizvodnje svog legendarnog gadgeta

Nakon nešto više od dva desetljeća, Apple prekida s proizvodnjom iPoda - jednom kada se trenutačne zalihe rasprodaju, taj gadget više neće biti dostupan na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2022. / 15:23

iPod (Foto: Afp)

Na primjeru iPoda možemo vidjeti koliko se svijet promijenio u protekla dva desetljeća. Kada se pojavio na tržištu, ovaj je gadget donio malu revoluciju i pokrenuo tržište ne samo glazbenih playera, već je Apple s tim gadgetom predstavio i online trgovinu za kupovinu glazbe u digitalnom formatu.

Slika nije dostupna “Otac iPoda” savjetuje dizajnere: Radite proizvode koji će svakoj osobi dati supermoći

Iako je prošlo samo dvadeset godina, čini se kako je iPod odavno postao dio povijesti, kao što se kroz to vrijeme u potpunosti promijenio način kupovine glazbe. Glazbene playere danas su zamijenili telefoni koji su danas snažniji od računala, snimaju bolje fotografije i od nekih aparata, zamijenili su posebne GPS uređaje itd., dok je kupovinu pojedinačnih pjesama i albuma zamijenio streaming, odnosno servisi poput Spotifya, Apple Musica, Tidala i drugih.

Ipak, Apple je sve do sada nastavio s proizvodnjom tog gadgeta te je trenutačno dostupna njegova sedma generacija predstavljena 2019. godine. No u vrijeme pametnih telefona i tableta, čini se kako više nema potrebe, niti potražnje za takvim uređajem.

Jobs prikazuje iPod (Foto: AFP) Nitko nije znao: Apple je u tajnosti pomogao napraviti poseban, špijunski iPod za američku vladu

Iz Applea su tako ovaj tjedan objavili da je došlo vrijeme da iPod ode u mirovinu te su najavili prekid njegove proizvodnje. Ovaj će se uređaj još neko vrijeme moći kupiti, no kada se dostupne zalihe rasprodaju, to će i službeno biti kraj za jedan od gadgeta koji je obilježio prvo desetljeće ovog stoljeća i koji je katapultirao Apple prema poziciji koju sada zauzima - kompanije s najvećom tržišnom vrijednosti na svijetu.

Izvor: USA Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti