Apple potiho postaje obrazovna ustanova?

Dok su sve oči sinoć bile uprte u novi iPhone i Apple Watch, čini se kako Apple polako testira može li promijeniti i način na koji danas učimo?

Saša Fišter sasa@zimo.co | 14.09.2017. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oni koji su uživo pratili predstavljanje novih Appleovih proizvoda vjerojatno nisu obratili puno pažnje na šeficu maloprodajnih trgovina Angelu Ahrendts koja je predstavila nekoliko novih ideja.

Prvo što me zaintrigiralo u njezinoj prezentaciji jest da se Apple širi izvan svojih trgovina te sada kupuje okolni prostor trgovine kako bi napravili ‘Appleov trg’ gdje će se okupljati ljudi, ispijati kavu, družiti se i pričati, a sve tu, u blizini njihovih najnovijih proizvoda. Naravno, ovo je vrlo lukavo, skupo i trendovsko rješenje, no kompanija poput Applea to si može dopustiti.

I dok je to jedan dio priče, Angela je predstavila i relativno novi koncept koji je zapravo živio u sjeni, a nosi naziv Apple Today.

Naime radi se radionicama u njihovim trgovinama na kojima možete naučiti nešto novo. Iako je ta ideja već duže prisutna, čini se kako ovaj puta ozbiljnije kreću u tom smjeru. Poanta je da uz Apple Today možete naučiti neke osnove, primjerice kako koristiti iPhone za najbolje fotografije, kako crtati na iPadu. Međutim, tematika se proširila i na druge segmente, pa tako dok su se dosad držali svojih proizvoda, Apple sada nudi i predavanja o tome kako unaprijediti posao, kako biti bolje produktivan na poslu, kako raditi s dokumentima, naučiti programirati, izrađivati video, raditi glazbu, itd.

Također, Appleovi zaposlenici pomagat će i lokalnim nastavnicima da ostanu u toku s novim tehnologijama.

Iako se još uvijek sve kreće oko njihovih proizvoda, što je načelno i očekivano, Apple bi mogao ući i u edukacijski sektor puno ozbiljnije nego dosad. Poznato je da je kompanija otvorila i školu programiranja u Italiji, tako da uz kapital i prepoznatljivost branda Apple privlači sve više programera koji svoje aplikacije mogu prodavati na njihovoj trgovini, što je danas moguće naučiti uz online tečajeve.

Rekli bismo da je ovo samo ideja onoga što je Apple jučer predstavio, a koja bi mogla za koje desetljeće postati i stvarnost. Uz današnji streloviti razvoj tehnologije, činjenica je da cijeli svijet ima problem s klasičnim obrazovanjem koje se mnogi trude promijeniti.

Hoće li Apple postati dio ove priče, pokazat će vrijeme, no uz resurse koje imaju, vjerujem da će poprilično utjecati na razvoj edukacijskog sektora, koji su ionako oduvijek evangelizirali.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti