Apple predstavio brojne novitete koji će uskoro biti dostupni korisnicima njihovih uređaja

Apple je jučer prikazao novitete u nadolazećim verzijama operativnih sustava za telefone, tablete, računala i satove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.06.2021. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao i svake godine, Apple je sinoć na otvaranju WWDC konferenciji predstavio softverske novitete na kojima su njihovi dizajneri i inženjeri radili proteklih godinu dana. Prikazane su nove verzije operativnog sustava za iPhone, iPad, Apple Watch i Macove, a kompanija je uvela i neke novitete u aplikaciju zdravlje zahvaljujući kojima će korisnici moći dijeliti svoje zdravstvene podatke s doktorima i članovima obitelji.

iOS 15

Većini će najzanimljiviji biti noviteti koje će moći koristiti na svojim telefonima. iOS 15 donosi veliku nadogradnju za FaceTime - bolji zvuk i smanjenje pozadinske buke tijekom razgovora, portretni mod, odnosno mogućnost zamućenja pozadine kako bi lice osobe koja razgovara bilo u prvom planu, kao i dijeljenje glazbe i videa s osobama s kojima korisnici razgovaraju. Također, slanjem posebnog linka koji se otvara u pretraživaču, moguće je preko FaceTimea razgovarati i s korisnicima Androida.

Slika nije dostupna Rad iz ureda ili od kuće? Appleovi zaposlenici poslali su Timu Cooku jasnu poruku

Uvedeni su i neki noviteti u obavijestima, ali i nova opcija nazvana Focus preko koje se, ovisno o raspoloženju ili vašim aktivnostima, može odrediti koje će vam se obavijesti prikazivati. Apple je uveo i način “do not disturb” u iMessageu koji je kao statusna poruka vidljiv ostalim korisnicima, a novost vezana za privatnost jest ta da će se sve operacije sa Siri izvoditi na samom telefonu tako da za korištenje glasovnog asistenta više neće biti potrebna internetska veza.

Također, s iOS 15 korisnici će dobivati i izvještaj o privatnosti u kojem će moći vidjeti koje su aplikacije i koliko često koristile njihovu lokaciju, mikrofon i kameru. Još jedna zanimljivost u novoj verziji mobilnog operativnog sustava jest i LiveText, koja omogućuje prepoznavanje teksta u fotografijama.

Svi korisnici Appleovih telefona (od modela iPhone 6s i novijih) moći će nadograditi svoj operativni sustav na verziju iOS 15 od jeseni ove godine.

iPadOS

S novom verzijom operativnog sustava za tablete (iPadOS 15) korisnici će dobiti veću fleksibilnost pri upravljanju i postavljanju widgeta na naslovnicu, kao na iOS-u 14. Još jedna novost s aktualne verzije softvera za iPhone koja stiže na iPad jest i App Library, u kojem će se nalaziti aplikacije koje se rijetko koriste te će biti organizirane u posebne datoteke. Također, kako bi se na iPadu poboljšala produktivnost, novi iPadOS donosi i poboljšanja u načinu multitaskinga.

Ostali noviteti slični su kao i na iOS-u 15 i uključuju mogućnost dijeljenja sadržaja prilikom razgovora, portretni mod, odnosno zamućenje pozadine u FaceTimeu, poseban mod za fokusiranje s kojima se upravlja obavijestima itd.

Monterey

Nova verzija operativnog sustava za Macove nazvana je Monterey, a najveća novost koju donosi jest opcija univerzalne kontrole zahvaljujući kojoj se neka datoteka s iPada može direktno prebaciti na Appleova računala metodom drag and drop, korištenjem istog miša i tipkovnice. Monterey, slično kao i novi iOS i iPadOS donosi i poboljšanja za FaceTime, SharePlay te opciju Focus za upravljanje obavijestima. Također, redizajniran je i Safari, pogotovo tabovi koji se sada mogu i grupirati.

Slika nije dostupna Hoće li budući modeli Appleova sata moći očitati vrijednost glukoze i količinu alkohola u krvi?

watchOS8 donosi opcije koje bi trebale pomoći dobrobiti korisnika, dolazi s novim vježbama, na poruke će se moći odgovarati s GIF-ovima itd. Apple je predstavio i novosti za aplikaciju zdravlje putem koje korisnici sada mogu dijeliti zdravstvene informacije s doktorima i obitelji, što je naročito korisno za praćenje zdravstvenog stanja starijih članova obitelji.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti